Európa középső részét napok óta a hó- és most már inkább esőfelhők takarják. Áttekintő képünk felső részén a Balti-tenger látszik (fentről Svédország havas déli része, balra pedig Dánia jellegzetes, felhőktől részben takart alakja ismerhető fel), délen a Földközi-tenger és a Riviéra látszik, miközben délkeleten (jobbra lent) minket a vastag felhőzet takar el:

Európa a hófelhők alatt

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó. Európa középső része március 25-én, 1750 x 1750 kilométer kiterjedésben.

A felhőktől kevésbé érintett területek közül látogassunk el a Balti-tenger mellékére. A part ezen részén ma Lengyelország, Oroszország és Litvánia osztozik. A lengyel partra délről (alulról), hómezőkön át érkezik a Visztula sötétebb csíkja. Északabbra a Hel-félsziget, keletre a világító fehéren befagyott lagúna (régi német nevén: a Frisches Haf). Északabbra, az orosz és litván parton húzódó Kur-turzás és az általa levágott, szintén befagyott lagúna látható. A part mentén már megjelent a fitoplankton, amelynek zöldes árnyalata megfesti és láthatóvá teszi a lassú áramlatokat.

MODIS Balti-tenger 2013. március 25.

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. március 25. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg: