Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vonul a front...

...közepes termés, nem hajózható - zenésíti meg az LGT a rádióhíreket, mi viszont az űrből látjuk a hazánk nagy része felett szerda éjjel és csütörtökön átvonuló "évszakváltó" hidegfront markáns felhőzetét. Nem kicsi a műholdkép által bemutatott terület: Szardíniától (bal alsó sarok) Isztambulig (jobb alsó sarok), Hamburgtól (bal felső sarok) Fehéroroszországig (jobb felső sarok) mutatja térségünket. A látványos fehér sáv, amely a felvétel közepén, majdnem észak-déli irányban végighúzódik a régión, az maga a front: felhőzete 4-500 kilométer széles. Előtte (keletre, a képen jobbra) még meleg, nyárias az idő - középtájt kilóg jobbra a Kárpátok ívének erdélyi része, ott is kellemes idő volt -, míg áthaladása után, a felhők nyugat (jobb) oldalán már ősziesre váltott az időjárás.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó. Kiterjedése: 1750 x 1750 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Délről hozott kedden vihart a miniciklon

Alig kezdett melegedni az idő a hűvösebb hétvége után, váratlan irányból, délről érte el egy viharokat hozó ciklon hazánkat. Felvételünkön a Kárpát-medence és az észak-balkáni térség látható. Keleten (jobbra) a Fekete-tenger kékje látható, míg a kép bal szélén az Adriai- és a Jón-tenger épp csak fel-felsejlik a felhők alatt. A Kárpát-medence a felvétel északnyugati (bal felső) negyedében látszik, déli részén a jól kiugró, fehér színű felhőforgataggal. A spirális felhőrendszer - ciklon - az óramutató járásával ellenkezző irányban forogva délról lepte meg hazánkat egy felhőszakadásokkal és helyenként orkánnal érkező fronttal.

Az Isztambul környéki és bulgáriai felhőutak és hullámfelhők is megérnek egy pillantást (balra lent).

Forrás: ELTE

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 24. Kiterjedése: 1100 x 1100 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek