Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hótakaró a Szentföldön

A Szentföld vidékét is érintő havazás nem ritka jelenség, átlagosan egyszer minden évben előfordul. Nem is olyan messze északra, Törökország magasföldjein minden télen tartósan megmarad a hótakaró, és egy-egy hideg, nedves front könnyen leválhat erről. A csütörtök reggeli havazás (helyenként hóvihar) Szíria és Jordánia teljes nyugati részét fehér lepellel terítette be.

Forrás: NASA

A Közel-Kelet valós színes kompoziképe csütörtökön.Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2013. január 10. Kiterjedése: 550 x 800 kilométer.

A valós színes felvételeken azonban nem is olyan egyszerű elkülöníteni a fehér hómezőket a szintén fehér felhőzettől. Emiatt a felvétel infravörös tartományban érzékelt képsávjaiból hamis színes felvételt keverünk (alul). Itt a narancsvörös utal a hóra, a fehér a felhőkre, a türkiz pedig a csupasz talajra - általában. Ugyanis a kép nyugati (bal) szélének közepe táján, Izrael és a tenger feletti felhők igen magas szintűek (valószínűleg a havazással zivatar is járt), így tetejük nagyon hideg lévén, szintén vöröses árnyalattal jelenik meg. A kizárólag fehér felhők által körülvett vöröses pamacsok a viharcellák tetejét mutatják.

Forrás: NASA

A Közel-Kelet hamis színes kompoziképe csütörtökön.Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2013. január 10. Kiterjedése: 550 x 800 kilométer.

A felvétel déli széle közelében az egyiptomi Sínai-hegyen, illetve az Akabai-öböl keleti partján egy foltban Szaúd-Arábiában is vörös szín jelenik meg, kisebb hómezőket jelezve.

Ugyanez a helyszín és időpont alulnézetből, Praczer Tamás tolmácsolásában itt.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

A Szentföld Húsvétkor

A Közel-Kelet húsvéti időjárása lehetővé tette, hogy vasárnap gyakorlatilag felhőtlen műholdkép készülhessen a Szentföldről. A tavaszi zöld már itt is megjelent a vidék termékeny részén, míg a sivatagok világosbarna színben látszanak. Jeruzsálem a két közepe táján látható kisebb vízfelület, a Holt-tenger és a balra elterülő Földközi-tenger közt helyezkedik el, a felvétel nyugati (bal) szélén a Szuezi-csatornát is láthatjuk.

Ezzel a felvétellel kívánunk áldott ünnepet minden olvasónknak!

Forrás: NASA

Forrás: Aqua/MODIS, NASA, 2012. április 8. Kiterjedése: 550 x 800 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek