Az utóbbi hetek rendkívüli hősége és szárazsága nemcsak nálunk okoz súlyos kellemetlenségeket: tőlünk délebbre a hatás fokozottan jelentkezik. A száraz forróság pedig a hegyvidéki erdőkben gyakrabban fellobbanó tüzeket eredményez.

Felvételünk a Balkán középső részét, Észak-Albániát, Macedóniát  és a környező vidékeket mutatja, nyugaton (bal oldalt) az Adriai-tenger déli részéig. A sötétzöld erdők és a halványbarna mezőgazdasági területek mintázatát több helyen elhomályosítja a tüzek szürkés füstje - sőt, a felvétel északi (felső) részét a délihez képest teljesen elhomályosítja a füst. Bár a felvétel teületén ez jelentősen túlterjed, ez az űrből is látható "homály" északon egészen Belgrádig terjedt a csütörtök délben készült felvételen.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. augusztus 23. Kiterjedése: 275 x 275 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

A Műholdképek blog idén először vesz részt a Goldenblog szavazásán. Szavazatoddal támogathatod a munkánkat, melyet ezúton is tisztelettel megköszönünk.