Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Még fagyos a krími koratavasz

Ukrajna déli részén, a Krím-félsziget térségében egyre több helyen olvad el a hó, de még mindig sok jele van a hidegnek, a fagynak. A félsziget legdélebbi részén emelkedő 1500 méter magas hegyvonulatokon még a hó az úr, a Krím keleti (jobb) partjainál fekvő Azovi-tenger jege pedig épp csak elkezdett feltöredezni, de épp a krími partnál még több tíz kilométeres kiterjedésben egyben van. A félszigettől nyugatra is mindenütt befagyva várják az enyhülést a Fekete-tenger parti lagúnái.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 13. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A felvétel érdekeségei még a Krím "nyakánál látható színes, sós tavak, és északabbra, a helyenként még mindig havas vidékkel körülvett, befagyott víztárolók a Dnyeper folyón.

0 Tovább

Gigantikus Hummer-pálya: befagyott az Azovi-tenger is

A Balatonhoz hasonlóan a Fekete-tenger északi hatalmas öble, melléktengere, az Azovi-tenger is befagyott, újabb terepen próbálkozhatnak tehát a bátor terepjárósok. A Krím-félsziget keleti oldalán húzódó tengerrész jege azonban, a Balatonhoz hasonlóan, távolról sem biztonságos ilyen monstrumok számára.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 5. Kiterjedése: 400 x 400 kilométer. Feliratok nélküli teljes felbontásért klikk a képre!

Az óriási befagyott öblözet a Kercsi-szoroson keresztül érintkezik a jégmentes Fekete-tengerrel. Bár az északi részén minden évben megjelenik a jég, ritka, hogy a teljes Azovi-tenger befagyjon, és a jégtakarót a keleti szél most is kitartóan mozgatja: a keleti part mentén töredezett a jégpáncél és az északnyugati partok mentén is több helyen láthatók rianások (jégrepedések) mentén történő elmozdulások.

0 Tovább

Látványos felhőörvény a Fekete-tenger felett

Miközben Európa északkeleti részét egy hatalmas, dermesztően hideg levegőt hozó, felhőoszlató magas nyomású képződmény, egy úgynevezett anticiklon uralja, délebbre, a Fekete-tenger felett ennek "ellentéte", egy kisebb ciklon alakult ki, és rajzolt nagyon érdekes felhőörvényt a Törökországtól a Krím-félszigetig húzódó régióra.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. január 31. Kiterjedés: 875 x 875 kilométer. Nagyított, feliratozott változatért klikk a képre!

A felhőörvény láthatóan az óramutató járásával ellentétes irányba forog, ami az északi féltekén a ciklonok jellemzője. Nyugati oldalán, a Duna-delta térségében a kelet-európai extrém hideg levegő áramlik dél felé. A felhőörvény alól helyenként kibukkannak a szárazföldek: délen Törökország, az Anatóliai-magasföld hómezői, középen a Krím-félsziget déli csücske, északkeleten a befagyott Azovi-tenger, északnyugaton pedig a román tengerpart és a Duna-delta, és Odessza környéke.

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek