Ritka az ekkora meteor-becsapódás, mint amekkora péntek reggel érte Oroszország uráli területeit. Még ritkább azonban, hogy a jelenség nyomait valamelyik műhold rögzítse. Szerencsére a METEOSAT atlanti-óceáni geostacionárius holdjának negyed óránként készülő nagyfelbontású képének pont a szélén látható a sztratoszférába belépő meteor által okozott felhőcsík.

Forrás: EUMETSAT, Koppenhágai Egyetem

A péntek reggeli oroszországi meteor által húzott sztratoszférikus felhőcsík a METEOSAT műhold felvételén. (c) EUMETSAT, 2013. A teljes képkivágat megtekintéséhez klikk a képre!

A meteor szerencsére lapos szögben érkezett a légkörbe (egyébként a robbanás a felszínhez sokkal közelebb, óriási károkat okozva történt volna). A képet nézve hátulról érkezett, és a világos csíknak hozzánk közelebbi végénél esett olyan apróbb darabokra, amelyek már nem okoztak vízgőzkicsapódást, felhőképződést. A felhőcsík fényesebb a környezeténél, hiszen nagyon magasan, a felszíntől kb. 30-35 kilométerre van, és a kelőben lévő Nap sokkal jobban megvilágítja, mint a (havas) felszínt. A földkorong széle irányában még az árnyék is észrevehető.

A Discovermagazine blog képén a fenti felvétel úgy van torzítva, mintha a felsőcsíkot közel felülről látnánk: mivel azonban az nagyon közel van a műhold horizontjához, a torzítás elég bizonytalan.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg: