Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szilveszteri ködgaléria hazánkról

Bár alulról nézve sokszor a pokolra kívánnánk a ködöt, a műhold távlatából igen szép formákat tud mutatni. A legutóbbi cikkünkben dél-francia folyóvölgyekben folyó ködöt mutattunk be, most azonban "hazajövünk": Szilveszter napján nálunk is érdekes formákat varázsolt a köd tájainkra.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. december 31. Kiterjedése: 500 x 375 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Amint aképen látható, a köd nem töltötte ki a teljes Kárpát-medencét, sőt csak a kisebb részére terjedt ki. Szép formákat láthatunk a Balaton-felvidéken, a Dunakanyarban és Miskolc-Tokaj környékén (nagyítások alább):

Forrás: ELTE

A zalai völgyekből a Balaton felé folyik a köd, vékony csíkban egész a tó keleti partjáig. A Tapolcai-medence tanúhegyei kilógnak a ködből (lásd az alábbi képet):

Forrás: Időkép

Hasonló időjárási helyzetet mutat az Időkép fonyódi webkamerája december 16-án: a ködtenger fölé emelkedő Badacsony, Gulács és Déli-Bakony.

Alul a Budapestet is borító ködmező, a kép közepén a Dunakanyart kitöltő ködfolyam, északi oldalán a Börzsönnyel.

Balra lent a Bükk-hegység, vékony hóval a fennsíkon, balra fent a Gömör-Tornai-érchegység és a Tornai-karszt, jobbra az Eperjes-Tokaji hegylánc (helytelen nevén Zempléni-hegység); déli részén a Tokaji-hegy magányos csúcsa lóg ki a ködtengerből.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Még nyárias színekben a Kárpát-medence

A szeptember végi indián nyárban a nappalok már rövidebbek az éjszakáknál, de a nappali hőmérsékletek még a nyár végét idézik. Látható változás még nem is vehető észre emiatt a műholdképen látott erdőkön (pár hét, és a sárgába, vörösbe váltó levelek igazi látványosságot fognak jelenteni!), de a mezőgazdasági területek, az alföldek már kezdenek őszi köntösbe öltözni.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. szeptember 26. Kiterjedése: 800 x 650 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Szerda délben csak a Dunántúl északi és a Felvidék nyugati részén zavarta szórványos felhőzet a napsütést és a belátást a műholdról: az Alföld és Erdély szinte teljesen felhőmentes. A nyáron learatott növények helyén a barna tarlók, és a még álló kukorica sárgás színe keveri ki a földek színét, a lombos erdők még zöldek, és a Déli-Kárpátok gerincein a múlt hét közepén hullott hó is elolvadt. Valószínűleg ez az idei év utolsó nyárias képe térségünkről.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Éles felhő- és ködhatárok a Dunántúlon

Néha felvetődik a kérdés - legutóbb az áthaladt hidegfront hátoldalának műholdképe kapcsán - hogy a természet hogy tud ennyire éles határvonalakat produkálni? Nos, a hogyan messzire vezetne, de hogy a dolod a felhőzetben mennyire gyakori, azt hadd illusztrálja egy vasárnap déli felvétel a Dunántúlról és Szlavóniáról.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. szeptember 23. Kiterjedése: 400 x 400 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A két közepe táján felfedezhetjük a Balatont, északnyugatra (balra föl) a Fertőt is. Épp a Balatonon húzódik keresztül egy alacsony szintű köd- és felhőmező éles határa, a tótól északra, a Kisalföldön pedig egy másiké. Ez utóbbinak keskeny árnyéka is van, így tudható, hogy alacsony felhőrétegről van szó. Délen, Horvátországban és Boszniában is láthatunk hasonlóan éles határokat, amelyek azonban nem egyenesek. Bár nem vagyok meteorológus, e határokat keresztirányú áramlások okozta hirtelen változásoknak tippelném.

0 Tovább

Északon ősz, délen nyár

Péntek reggel óta hazánk időjárását teljes kettősség jellemzi: északon őszies, hűvös, csapadékos idő a jellemző, míg délen továbbra is napos, nyári az időjárás. Péntek déli műholdképünkön is ez a helyzet látható.

Forrás: ELTE

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 20. Kiterjedése: 550 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A felvétel nyugati (bal) oldalán, már délre a felhősávtól, megtalálhatjuk a Balaton jellegzetes, türkiz színű alakját. Délnyugaton a Drávát és a horvát hegyeket, délkeleten az Erdélyi-szigethegység és a Déli-Kárpátok zöld erdőit látjuk, közöttük az Alföld szántóival és a Tisza csíkjával. Az ország északi részét zárt felhőzet takarja. Az összefüggő felhőtakaró déli és keleti oldalán, az Alföld felett pedig zivatarfelhőket láthatunk ott, ahol a déli rész melege az őszies nedvességgel érintkezik.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Hidegfront után a Kárpát-medence

A hétvégén több hullámban átvonult hidegfront nyomán jelentősen lehűlt térségünk levegője és megerősödött a nyugatias szél. Vasárnap a gyorsan átrobogó felhőzetből délután elsősorban az ország északi felében hullott záporszerű eső.

Forrás: ELTE

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 15. Kiterjedése: 750 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Felvételünk még a késő délelőtti órákban készült. Bal oldalt, a medence nyugati részét, gyakorlatilag Magyarországot szórványos felhőzet borítja, míg keleten Erdély, északabbra pedig Kárpátalja szinte felhőmentes. Nagyon látványos a Kárpátok keleti gerincei által okozott, párhuzamos gomolyfelhő-sorokból álló felhőutak sorozata: ezek egy-egy helyi zivatart is okoztak: a gomolysorok pedig jól mutatják a nyugatról keletre áramló szél irányát.

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek