Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Délen és keleten maradt meg a hó

Az elmúlt nappalok már kora tavaszi időjárása nyomán hazánk egy részén elolvadt a hótakaró. A Vác-Budapest-Balaton-Nagykanizsa vonaltól északnyugatra a keddi műholdképen is látszik, hogy csak a hegyekben maradt meg a hó, miközben a fehér lepel tartotta magát az Alföldön, és megmaradt a Dél-Dunántúlon is, ahol szokatlan, az ország más részeihez képest nagyobb vastagságban hullott a téli csapadék az elmúlt hetekben.

Forrás: ELTE

Forrás: Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 21. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontású, feliratok nélküli változatért klikk a képre!

Alábbi, nagyított képünkön pedig a Balaton elvékonyodott jegének töredezése is látható.

Forrás: ELTE

A fenti kép teljes felbontású változata a Balaton környékére.

0 Tovább

Behavazott Magyarország

Az elmúlt napok két hullámban érkező havazása gyakorlatilag az egész országot, sőt a Kárpát-medence nagy részét fehér lepellel borította. A szerda délben készült műholdképet ennek megfelelően a fehér szín uralja, szerencsére a felhőzet csak kevés területen rontotta a belátást.

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2012. február 8. Kiterjedése: 800 x 500 kilométer. Nagyobb, felirat nélküli változatért klikk a képre!

A régióban csak Pozsonytól keletre találunk hómentes vidéket, Miskolc keleti-északkeleti előterében pedig nagyon elvékonyodott a hótakaró. A Balaton szinte teljesen beolvad a környék hómezőibe: a befagyott tó jegén is elkezdődött a hó felhalmozódása.

0 Tovább

Vasárnap délutáni hazai hóhelyzet: hómentes nyugat, hófúvásos kelet

A vasárnap délután egy órakor készült műholdképen jól látszik, hogy hazánk legnyugatibb része hómentes maradt, a többi területet ellepi a fehér csapadék. Az Alföld egy részét még felhők, illetve a szél által felkapott hóförgeteg takarják. Az animáció egyik képe (fehér jellegű) a valós színes kompozit, míg a másik (vöröses) a hamis színes változat. Utóbbin elkülönül a jellemzően vöröses hó és a jellemzően fehér felhőzet, míg a vékony felhőzet halványpiros.

Forrás: NASA

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2012. február 5., kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Feliratozott, nagyobb változatért klikk a képre!

A befagyott Balaton jegén a déli part, illetve a Tihanyi-félsziget keleti partja mentén kezd összegyűlni a hó. Külön érdekesség Pécstől délre, a Dráva vonalán kialakult, a folyó vonalát követő felhő- vagy köd-csík.

0 Tovább

Vékony jég a Balatonon

Az elmúlt napok folyamatos fagyos időjárása nyomán megjelent a jég a Balatonon. A műholdképek a jég vastagságát nem mutatják, azonban a színből és a formákból következtethetünk arra, hogy megjelent a jég a tó vizén, és arra is, hogy ez elég vékony, rámenni semmiképp nem biztonságos még!

Felvételünk a Dunántúlt mutatja, északkeleti (jobb felső) sarkában a Börzsöny havas csúcsait és a Dunakanyart, északnyugaton (balra fent) a Fertő tavat találhatjuk meg. A kép déli (alsó) széle mentén feltűnik, hogy a Mecsek legmagasabb csúcsain is van hó. A Balaton jellegzetes alakja a felvétel közepén látható.

A tájképet helyenként fátyolfelhők zavarják, jelezve, hogy a nagy, tíz kilométer körüli magasságban könnyen kicsapódik a kevés nedvesség is. Ennek tudható be, hogy a repülőgépek kondenzcsíkjai is észrevehetők még a 250 méteres felbontás mellett is: a Balaton felett és attól északra is láthatunk ilyeneket.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. január 31. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Az alábbi képen teljes felbontásra nagyítottuk a Balatont. Így könnyebben észrevehetjük a kondenzcsíkokat és az árnyékukat is.

Forrás: ELTE

Nagyítás az előző képről.

A felvétel érdekessége a Balaton keleti medencéjében megjelenő mintázat: a vonalak labirintusa jégformákra utal: a tó befagyása megkezdődött. A Balaton színe ugyanakkor továbbra is türkiz-zöld, a tó vizének jellegzetes színe, ami átlátszik a vékony, üvegszerű jégen (amikor a tavat vastag jégpáncél borítja, annak fehér a színe). Ha be is fagyott már helyenként a tó, semmiképpen ne menjünk még a jegére! A műholdképek nem, kizárólag a helyi hatóságok mondhatják meg, mikor biztonságos a korcsolyázás, fakutyázás!

0 Tovább

Majdnem teljesen felhőtlen a Kárpát-medence

Az év eddigi legszebb műholdfelvétele készült hétfő délben térségünkről: a Dél-Dunántúl egyes részeit fedő ködtől és alacsony felhőzettől eltekintve a teljes Kárpát-medence felhőtlen és szikrázó napsütésben fürdik. A Balatontól Erdélyig, a Tátrától az Al-Dunáig mindent megmutat mai műholdképünk:

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. január 30. Kiterjedése: 800 x 625 kilométer. Teljes felbontású, feliratozott változatért klikk a képre!

A felvételen látszik, hogy a Felvidék nagy részén és Erdélyben hó borítja a tájat, az Alföld közepén, a Közép-Tisza vidékén is van egy, mintegy 100 kilométeres havas sáv. A Kárpátok hómezői folytonosan kapcsolódnak az északkeletre Kelet-Európát fedő folyamatos hómezőhöz, ahová már megérkezett a súlyos mínuszokat hozó, szibériai eredetű hideg légömeg. A nagyfelbontású képen érdemes egy pillantást vetni a Balatonra: a tó nyugati részén, a Badacsonyt körülölelve pár tíz méter vastagságú ködréteg fedi a tó egy részét.

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek