A sok-sok téli felvétel közepette ne csak a szomorú apropóból mutatott afrikai felvétel jelentsen kivételt, hadd mutassak most egy archív felvételt 2009 szeptemberéből, a lengyel tóvidékről, Mazuriából.

Forrás: ELTEForrás: Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2009. szeptember 13. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A mazuri tóvidék tavainak medencéjét az jégkorszak idején délen ilyen messzire kiterjedt belföldi jégtakaró vájta ki. A jég elolvadása, visszahúzódása után a megmaradt mélyedéseket a víz töltötte ki.

A terület a történeti Kelet-Poroszország része, amelynek déli részét Lengyelország, míg az északit a Szovjetunió szerezte meg a németektől a második világháborút követően, az utóbbi területrész ma Oroszország része. A lengyel és az orosz területet elválasztó, szinte teljesen egyenes, majdnem keleti-nyugati irányba húzódó mesterséges határvonal jól látható a felvétel felső harmadánál: a lengyel oldalon inkább a termőföldek, míg az orosz részen az erdők dominálnak.