Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Olvadás Isztambul környékén

Európa és Ázsia határán, a Fekete- és a Márvány-tengert összekötő Boszporusz tengerszoros térségében is megindult a kora tavaszi olvadás. Bár az európai oldalon a Fekete-tenger partján és Ázsiában a Márvány-tenger felett emelkedő gerinceken még tartja magát a hó, a fehér lepel visszahúzódóban van az elmúlt hetek jeges időjárásának elmúltával. Lehet még fagy itt is, de a mediterrán térség külső peremén már lassan kopogtat a tavasz.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 19. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontású, feliratok nélküli változatért klikk a képre.

0 Tovább

Zúdul a hideg Európára

A Kelet-Európai-síkság fölött kialakult anticiklon rendkívül hideg levegője a szárazföld felett lassan, a tengerek fölött azonban látványosan és gyorsan terül szét. A most bemutatott szerdai felvételeken a Fekete- és az Északi-tenger feletti, a felhők által látványossá tett hidegáramlásokat mutatjuk be.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 1. Kitejedése: 1000 x 1000 kilométer. Nagyított változatért klikk a képre!

A hideg levegő a Fekete-tenger egész területe felett északról délre (a képen fentről lefelé) áramlik, a nyugati szárnyon (baloldalt) intenzívebb az áramlás, míg keleten az egy nappal korábban még forgó kisebb ciklon maradványa lassítja, de nem akasztja meg az áramlást, amelyet a felhőutak tesznek jól láthatóvá. A tenger déli szélén, a török partok mentén az alacsony felhőzet feltorlódik a hegyvidék peremén.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 1. Kitejedése: 1000 x 1000 kilométer. Nagyított változatért klikk a képre!

Az Északi-tengert keletről (a képen jobbról) éri a hideghullám, de a tenger felett, az Atlanti-óceán felől érkező melegebb légtömeg nyomására ez északra (felfelé) fordul, körülölelve a fent látható Norvégia partjait. A kép jobb széle közepénél Dánia partjait hó borítja, és hófoltokat láthatunk Hollandia és Belgium sík- és dombvidékein is, míg nyugatabbra (balra) a jellegzetes alakú Brit-sziget gyakorlatilag hómentes.

2 Tovább

Látványos felhőörvény a Fekete-tenger felett

Miközben Európa északkeleti részét egy hatalmas, dermesztően hideg levegőt hozó, felhőoszlató magas nyomású képződmény, egy úgynevezett anticiklon uralja, délebbre, a Fekete-tenger felett ennek "ellentéte", egy kisebb ciklon alakult ki, és rajzolt nagyon érdekes felhőörvényt a Törökországtól a Krím-félszigetig húzódó régióra.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. január 31. Kiterjedés: 875 x 875 kilométer. Nagyított, feliratozott változatért klikk a képre!

A felhőörvény láthatóan az óramutató járásával ellentétes irányba forog, ami az északi féltekén a ciklonok jellemzője. Nyugati oldalán, a Duna-delta térségében a kelet-európai extrém hideg levegő áramlik dél felé. A felhőörvény alól helyenként kibukkannak a szárazföldek: délen Törökország, az Anatóliai-magasföld hómezői, középen a Krím-félsziget déli csücske, északkeleten a befagyott Azovi-tenger, északnyugaton pedig a román tengerpart és a Duna-delta, és Odessza környéke.

0 Tovább

Téli színkavalkád a török riviérán

Míg hazánk időjárása fagyosan téliesre fordul, Törökország déli partjait csak megközelíti a tél; a riviéra színei azonban élénkek maradnak. Felvételünk a kedvelt turista-célpont, Antalya térségét mutatja be.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. január 27. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A kép északkeleti (jobb felső) részén az anatóliai magasföldet borító hótakaró szélét láthatjuk. Antalya városa az öböl csúcsánál terül el, és világosabb barna színével üt el környezetétől. A legérdekesebb látvány a folyók és patakok által a tengerbe jutattott hordalék, amely a vízfolyások torkolatánál sárga színű. A hordalékon mikroszkopikus egysejtűek - összefoglaló nevén: a fitoplankton - szaporodnak el, és festik meg türkiz és zöldes színekre a hullámokat, kiemelve a tenger áramlási viszonyait. A délkeleti (bal alsó) sarokban pedig a fályofelhőkből rajzolódik ki egy érdekes, kb. 20 kilométeres örvény.

0 Tovább

A hó és a domborzat művészete - Észak-Törökország tengerpartja

A szinte teljesen borult térségünk kevés derült területe közül mostani képünket nem a tudományos magyarázatok igénye, hanem csakis a szépsége miatt választottuk ki. Törökország északi, fekete-tengeri partvidékén a hó gyönyörűen rajzolja ki a domborzat vonalát, így az maga is helyenként a hókristályok alakjára emlékeztet.

Forrás: ELTE

(Aqua/MODIS 2012. január 18, forrás: ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó; kiterjedése: 137 x 137 kilométer)

A felvétel helyszíne a kevéssé ismert nevű Persembe-félsziget és környéke, Samsun városától valamivel keletre. Az északon látható Fekete-tenger vize itt nem fagy be: a tengervíz melegítő hatása miatt - bár a délre húzódó Anatóliai-magasföld teljesen havas - a hótakaró csak megközelíti, de nem éri el a partot. Így a parti hómentes sáv és a dombok gerincén már itt is megjelenő hó határa az, ami helyenként a hópelyhek alakjára emlékeztet.

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek