Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Erdőtüzek a Balkánon

Az utóbbi hetek rendkívüli hősége és szárazsága nemcsak nálunk okoz súlyos kellemetlenségeket: tőlünk délebbre a hatás fokozottan jelentkezik. A száraz forróság pedig a hegyvidéki erdőkben gyakrabban fellobbanó tüzeket eredményez.

Felvételünk a Balkán középső részét, Észak-Albániát, Macedóniát  és a környező vidékeket mutatja, nyugaton (bal oldalt) az Adriai-tenger déli részéig. A sötétzöld erdők és a halványbarna mezőgazdasági területek mintázatát több helyen elhomályosítja a tüzek szürkés füstje - sőt, a felvétel északi (felső) részét a délihez képest teljesen elhomályosítja a füst. Bár a felvétel teületén ez jelentősen túlterjed, ez az űrből is látható "homály" északon egészen Belgrádig terjedt a csütörtök délben készült felvételen.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. augusztus 23. Kiterjedése: 275 x 275 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

A Műholdképek blog idén először vesz részt a Goldenblog szavazásán. Szavazatoddal támogathatod a munkánkat, melyet ezúton is tisztelettel megköszönünk.

0 Tovább

Dél-Dalmácia tengerpartja

Sokunk egyik kedvenc nyaralóhelye a horvát tengerpart: képünkön ennek déli részét láthatjuk. A történelmi Dél-Dalmácia határai túlnyúlnak a mai Horvátországon: a most Montenegróhoz tartozó Kotori-öböl (a kép délkeleti, jobb alsó sarkában) vidékét csak Tito Jugoszláviája idején csatolták - akkor még "országon belül" a másik tagköztársasághoz. A felvétel északi részén látható nagyobb szigetek (fentről lefelé): Brač, Hvar és Korčula, az utóbbi kettő közt a keletről benyúló, hosszú Pelješac-félszigettel. A félsziget tövének déli oldalán levő kis szigetsor végénél bújik meg Dubrovnik, a történelmi Raguza, míg a mai Dél-Horvátország legnagyobb városa, Split a Brač szigettől északra levő tengeröböl partján terül el.

A keskeny pertvidéki sáv mögött, az erdővel fedett hegyek nagyrészt már Bosznia-Hercegovinához tartoznak. Itt több helyütt erdőtüzek füstje homályosítja el a tájat, jelezve, hogy a száraz, nyári mediterrán időjárás itt is kedvez fellángolásuknak.

Forrás: ELTE

Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 21. Kiterjedése: 275 x 275 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Erdőtűz, most a Pireneusokban

Tegnapi, a pénteki dél-portugáliai bozóttüzet mutató bejegyzésünk után most a Pireneusok keleti részére, Katalóniába látogatunk, egy hasonló esemény kapcsán. A halálos áldozatokat is követelő tűz részleteiről az [origo] cikkében találhatunk részleteket, a műhold távlatából pedig azt láthatjuk, az erdőtüzek veszélyessége nem feltétlenül áll arányban a műholdkép látványosságával. De miért is?

Forrás: NASA

Forrás: Aqua/MODIS, NASA, 2012. július 23. Kiterjedése: 550 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Képünk a Pireneusok környékét mutatja, alul Spanyol-, felül, északon, Franciaországgal. Nyugaton az Atlanti-óceán, keleten a Földközi-tenger kékje látszik, délkeleten (jobbra lent) a Baleári-szigetekkel. A tűz füstje, halványkék szalagként a Pireneusok földközi-tengeri végén látszik, elsősorban a tenger felett.

De miért marad el a látvány a portugál esetétől? A tüzek esetében, a 250 méter felbontású MODIS-képeken, a füst az, ami látszik, maga a tűz ritkán válik észrevehetővé, hiszen legtöbbször több, kisebb kiterjedésű tűzfészekből áll, és ezek nem érik el a képpontok méretét az űrfotón. A füst viszont, mint esetünkben, 50-60 kilométerrel, de látványosabb esetben több száz kilométerre is eltávolodhat a tűzfészektől, és ez az, amit láthatunk a műholdfelvételen - ha. Ha nem takarja felhő, és ha a háttértől, a felszíntől lényegesen eltér a színe és mintázata. Igazából az erdőtüzek füstje a felhőtlen tenger felett látszik szépen: a mostani képen is így láthatjuk. A tűz tényleges veszélyességét persze nem ez mutatja, hanem hogy hol, a lakott területekhez milyen közel pattan ki.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Bozóttűz: több száz kilométeres füstzászló

Az Európa déli részét nyár közepén uraló szárazság az erdő- és bozóttüzek fellángolásának időszaka. A kiszáradt növényzet és a forró idő nagyon megnehezítik az oltást. Felvételünkön a Pireneusi-félsziget délnyugati részét látjuk a Gibraltári-szorossal, délen a már Afrikában elterülő Marokkóval, a szoros északi oldalán Spanyolországgal, és - balre fent - Portugáliával. Portugália legdélebbi részének hegyoldalain lobbant fel az a bozóttűz, amelynek füstje több száz kilométeren át sodródik az Atlanti-óceán fölött, a kép nyugati (bal) oldalán. További érdekesség a kép legdélebbi részén az óceán felett a marokkói partokhoz "tapadó" kis kiterjedésű és vékony tengeri ködfolt.

Forrás: ELTE Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. jűlius 20. Kiterjedése: 550 x 550 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Dél-Franciaország és a Pireneusok

A hét közepén csodálatos felhőtlen idő uralkodott kontinensünk délnyugati részén. Műholdképünk a Pireneusok havas hegyvonulatát és annak északi, franciaországi előterét mutatja. A francia-spanyol határon húzódó magashegység a felvétel déli (alsó) részén látszik, északnyugaton (balra fent) a Garonne jellegzetes tölcsértorkolatát, északkeleten (jobbra fent) Auvergne kialudt vulkánjainak jellegzetes szerkezetét a csúcsaikat fedő hó teszi láthatóvá.

Forrás: ELTE

Forrás: Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 29. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A Pireneusok nyugati (bal oldali) végénél erdő- és bozóttüzek füstjét is felfedezhetjük (alsó kép).

Forrás: ELTE

Nagyítás az előző képről: erdő- és bozóttüzek füstje a Pireneusok nyugati vonulatai felett.

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek