Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hétvégi zivatarok és a közeledő hidegfront

Az egy hetes hőségnek hétfőre egy hidegfront vetett, vet véget, előtte azonban délnyugati áramlással nedves levegő érkezett térségünk fölé. A kialakuló viharok sok helyütt pusztító jégveréssel jártak, különösen ott, ahol az igen nagyméretű jég eleinte eső nélkül érkezett. A vasárnap délelőtti képen ilyen felhőtömbök épp nem látszanak, de így is láthatunk látványos zivatarfelhőket és az északnyugatról érkező front felhőzetét is.

A teljes műholdkép átnézetes képe

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. június 23.

A felvételen térségünket Csehországtól (bal felső sarok) Nápolyig (balra lent) és a Fekete-tengerig (jobbra lent) láthatjuk. A Kárpátok ívéből csak a keleti vonulatok fenyveseinek sötétzöldje látszik szinte zavartalanul, a többit többé-kevésbé felhők takarják. A dél-alföldi zivatarunk mérete eltörpül a kép északi részén, Lengyelországban tomboló viharok felhőzetéhez képest. Az ottani, több száz kilométeres felhő nagy része persze a zivatarfelhő tetején kialakuló fátyolfelhő-szerű szerkezet, az üllő. Érdekesség még, hogy az egyik felhőtömb egy majdnem felhőmentes, sötétebb kis folt körül forog - a mérsékelt övi zivatarokban 2006 óta ismert jelenség ez, és bár formája kicsit emlékeztet a trópusi ciklonokéra, az - egyelőre nem ismert - kialakulása nyilvánvalóan teljesen más. Az érkező front jellegzetes ív-felhőzete a kép bal felső részén látható.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. június 23. Teljes felbontásért klikk a képre!

Vasárnap reggel a Kárpát-medencében a Dél-Alföldön láthatunk komolyabb felhőzetet, a medence középső részét az éjszaka átvonult zivatarok üllő-maradványai borítják, okozva csak szórt napsütést. Erdélyben, a Fogarasi-havasok északi előterében láthatunk masszív, már kitört zivatarokhoz tartozó, felülről fényes fehér cellákat.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Kétarcú Kárpát-medence: a hétvégi hidegfront az űrből

A hétvégén átvonult front helyenként komoly csapadékkal, jégesővel és tornádóval érkezett, ám voltak olyan helyek, ahol egyáltalán nem esett eső. A szombat déli műholdfelvétel mindazonáltal jól mutatja régiónk kétarcú időjárását akkor: hazánk és a Kárpát-medence nyugati részét az észak felé elnyúló, mintegy háromszáz kilométer széles front-felhőzet borítja, előtte, keleten, az Alföld nagy része és Erdély felhőtlen. A lombos erdők itt már tavaszi zöldben látszanak, és még mindig szépen követhetők a Kárpátok magassági növényövei is. Erdély szépsége különösen a teljes felbontású képen látható jól (klikk a képre).

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. április 11. Kiterjedése: 1250 x 750 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Felhőutak és magassági növényövek Erdélyben

A hosszúra nyúlt tél után viharos gyorsasággal és nyári meleggel érkezett a tavasz. A szántóföldi növényzet egy része és a tölgyes erdők két hét alatt élénk zöldbe öltöztek, és a felhőzet is átváltott a télies rétegfelhőkről a nyári gomolyokra.

Felvételünkön Erdélyt, illetve a felhőzettel majdnem teljesen fedett Kárpátalját mutatjuk be, a régiót délről és keletről határoló Kárpátok íve barnás sávként húzódik a fehér felhőfoszlányok alatt. Erdély középső részén, illetve a kép északkeleti (jobb felső) sarkában, Galíciában a gomolyfelhők sorba rendeződnek, valójában ezen sorokban egymás után futnak, ezt a jelenséget nevezi a meteorológia felhőútnak vagy felhőutcának. A gomolyok a magasabb hegygerincekhez, a Kárpátokhoz vagy az Erdélyi-szigethegységhez érve gyakran zápor- vagy zivatarfelhőkké fejlődnek.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. április 24. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A felvétel délkeleti sarka viszont szinte felhőtlen, itt megláthatjuk a magassági növényöveket is. A tölgyesek már zöldek, a magasabban, kb. 600 méter felett élő bükkfák viszont még épp csak a rügyeiket tolták elő, színük jellemzően barna, míg az 1100 méter feletti fenyvesek télen-nyáron sötétzöldek. Az alábbi kivágat közepén a 2500 méter fölé emelkedő Retyezát hegytömbje látszik: magasabb, 1500 méter feletti régióit még hő fedi, a fenyveseket a havas rész északi oldalán látjuk.

A Déli-Kárpátok nyugati vonulata a fenti kép kivágatán, kiterjedése: 150 x 150 kilométer.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Tavasz már a műholdról is

Későn jött a tavasz, de a melegedés annál intenzívebb. Szombaton már szép, napos időt élvezhettünk, helyenként igazi nyárias zivatarokkal. A hazánkat mutató műholdképen a Balaton türkizkék formáját találhatjuk meg legkönnyebben a bal alsó sarok táján, jobbra a Duna paksi kanyarulatpárja, közöttük pedig a megáradt Sárvíz és Nádor-csatorna egyenes, sötét vonala húzódik. A felvétel északi (felső) részén látható felhő az a zivatarsáv, amely a délutáni órákban végigsöpört az Északi-középhegység térségén. A tavasz legnyilvánvalóbb jele azonban az eddig csupasz barna vagy épp havas földek zöldülése, amely főleg a kép déli részén már a műholdkép jellemző színét is megadja.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. április 13. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Koreai felhőörvény

Bár térségünket hetek óta többé.kevésbé zárt, sűrű felhőzet borítja, most messzebbre megyünk, hogy megnézzünk egy érdekes felhőalakzatot. A felvétel északi (felső) részén a Koreai-félsziget déli szegélye látszik, és ebből az irányból is fúj a szél délre, a Sárga-tenger irányába. A szél irányát gomolyfelhők sorai, úgynevezett felhőutak vagy felhőutcák jelzik, míg a kép közepe táján egy érdekes alakú felhőörvény-minta jelenik meg. A gyors áramlásokban nem ritka ez, a honfitársunkról, Kármán Tódorról elnevezett örvénysor, amely nagyon hasonló - csak teljesen más méretű - mint a repülőgépek szárnyáról leváló örvényrendszer.

[műholdkép] Koreai felőörvény

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2013. január 18. Kiterjedése: 500 x 650 kilométer

A felvétel felső részén, a part közelében a víz türkiz színbe vált át, fitoplankton-virágzás (a behordott iszap és szárazföldi hordalék anyagából táplálkozó egysejtűek tömege) következtében.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

3 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek