Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kép, ami mindegy, hol készült

Tényleg mindegy: a látványt a felhőzet adja, ahogy több száz kilométereken át mutatja a nyári gomolyok ismétlődő, ismétlődő és megint ismétlődő mintázatát. A képről kitalálni úgysem lehet (legalábbis én nem tudnám), tehát megmondom, hogy Ukrajna középső részét mutatja kedden késő délelőtt. A felvétel déli részén látható néhány, már "összenőtt" felhőtömb, ezek pár órán belül akár helyi zivatarokká is fejlődhetnek.

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 17. Kiterjedése: 275 x 275 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!


Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Kizöldült Kárpát-medence, felhőgyártó Kárpátok

Az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest jelentősen megváltozott térségünk képe mind a földről, mind pedig a műhold távlatából nézve. A két nagy meleghullámot követően a hó szinte teljesen eltűnt, a lombhullató erdők friss tavaszi zöld színben látszanak. A felhőzet már a nyarat idézi: a Kárpátok láncát nem a havas gerincek, hanem a hegyormok felett már kora délelőtt kialakuló gomolyfelhők jelzik fehér színnel.

Forrás: NASA

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2012. május 10. Kiterjedése: 800 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A Terra műhold áthaladása délelőtt történik. Az alföldi tájakon ilyenkor még épp csak a kisebb gomolyfelhők kialakulása indul meg, mint a kép alján kialakuló felhőutak (gomolyfelhőkből kialakuló sávok, amelyek a szélirányra utalnak) formájában. A magashegységekben azonban sokkal erőteljesebb a felhőképződés: nem véletlen, hogy a hegymászók igyekeznek napkelte körül elérni a csúcsot, hogy még élvezhessék a kilátást, illetve hogy az esetleges komolyabb viharok előtt el tudják hagyni a hegytetőt. A felvételen Erdély összes 1200 méternél magasabb hegyvidékét felhő takarja.

0 Tovább

Pöttyös sivatag

Valójában a Szahara közép-tunéziai határvidéke csak félsivatag, színeiben azonban inkább a sivatagokra emlékeztet. Az ország középső részének tengerpartját Mahdiától a déli Dzserba szigetéig láthatjuk a felvételen, délnyugaton (balra lent) a Chott-el-Jerid sóstó részben kiszáradt medencéjét is látjuk. Ez az igazi Szahara, a sivatag északi határa.

A sivatagok nem a sűrű felhőzetükről híresek, de a kép készítésekor a terület északi részét látványosan pöttyözik be az apróbb gomolyfelhők (kumuluszok), amelyekből - amíg ilyen kicsik - esőre nem, és árnyékra is csak rövid ideig számíthatunk.

Forrás: ELTE Forrás: Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. április 7. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Havat is hozhat északról a hidegfront

A hétvégére várt erős hidegfront világos felhőzete csütörtökön Lengyelország középső és déli részén át húzódott. Északi oldalán, a (képen sötét színű) Balti-tenger mellékén és keletebbre az átvonuló front mögött a hamis színes kompoziton pirosnak jelzett hótakaró is kialakult, ami a fronthoz kapcsolódó havazásból származott.

A front déli oldalán, a meleg levegőben magas, hideg tetejű, a hamis színes felvételen narancssárga foltokként megjelenő tornyos zivatarfelhők alakultak ki. A kép a délelőtti órákban készült, a zivatarok ekkor a Felvidék és az Északi-középhegység egyes vidékeit érintették. (Magyarország a kép bal alsó részén látható.)

Forrás: NASA

Infravörös csatornákból összeállított hamis színes kompozit a közeledő hidegfrontról. Forrás: Terra/NASA, 2012. április 5. Kiterjedése: 1150 x 1300 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre.

0 Tovább

Felhőjáték Észak-Európa felett

A hozzánk is elérkezett böjti szelek Európa nagy részén hasonló erővel fújnak. Az Északi-tenger mellékén és Németország felett látványos felhőmintákban gyönyörködhetünk a műholdfelvételen: a legtöbbjük erős nyugati-északnyugati szelet jelez. A felhőtömbök és frontok közt Dánia, a Jütland-félsziget tűnik fel: ott a gomolyfelhők sorozatából álló felhőutak északi szelet jeleznek.

Forrás: ELTE

Forrás: Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 31. Kiterjedése: 1000 x 1000 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek