Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Havat is hozhat északról a hidegfront

A hétvégére várt erős hidegfront világos felhőzete csütörtökön Lengyelország középső és déli részén át húzódott. Északi oldalán, a (képen sötét színű) Balti-tenger mellékén és keletebbre az átvonuló front mögött a hamis színes kompoziton pirosnak jelzett hótakaró is kialakult, ami a fronthoz kapcsolódó havazásból származott.

A front déli oldalán, a meleg levegőben magas, hideg tetejű, a hamis színes felvételen narancssárga foltokként megjelenő tornyos zivatarfelhők alakultak ki. A kép a délelőtti órákban készült, a zivatarok ekkor a Felvidék és az Északi-középhegység egyes vidékeit érintették. (Magyarország a kép bal alsó részén látható.)

Forrás: NASA

Infravörös csatornákból összeállított hamis színes kompozit a közeledő hidegfrontról. Forrás: Terra/NASA, 2012. április 5. Kiterjedése: 1150 x 1300 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre.

0 Tovább

Kormozódott vagy elolvadt az Etna hósapkájának egy része?

Már a tegnapi bejegyzés utolsó képén is gyanús volt, hogy az Etna csúcsát körülvevő hósapka egy része eltűnt vagy takarásba került. Mára lényegesen alábbhagyott a vasárnap reggeli kitörési aktivitás, a hegy csúcsa körül csak ritka füstöt látni, így a felszíni alakzatok tisztán megfigyelhetők a műholdképen.

Forrás: ELTE

Elolvadt vagy bekormozódott z Etna hósapkájának kelet-délkeleti szegmense? Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 19. Kiterjedése: 125 x 125 kilométer.

A kép tanulsága szerint a csúcstól kelet-délkeleti irányban egy mintegy harminc fok szélességű szegmensben nem látjuk a hegyet körülvevő hósapkát. A tegnapi felvétel szerint a felhők erre az irányba távoztak a hegytől, tehát valószínűleg hamuszórás takarta be a havat, de az sem kizárt, hogy a hósapka egy része el is olvadt. Az utóbbi eset azért kevésbé valószínű, mert akkor a tengerben a part mentén az emiatt megduzzadt patakok hordalékának meg kellett volna jelennie. Egy ilyen torkolatban látható is a víz megfestése a hegytől északkeletre, ez szintén kapcsolódhat a kitöréshez (több sötét folt is látható a havas hegyoldalon), de a teljes hiányzó hótömeg hatása nagyobb lenne.

Forrás: Etnaguide webcam

Az Etnaguide 2. webkamera felvételén a csúcs bal oldalán láthatunk egy ilyen sötét foltot a hósapkán.

Forrás: Etnaguide webcam

Az Etnaguide 4. kamerája délről, Catania felől mutatja a hegyet: a csúcstól jobbra látható a feltehetően behamuzott lejtő.

0 Tovább

Még havas a Kárpátok koszorúja

Az igazi tavaszi meleg megérkeztével a hó a Kárpát-medencében a magasabb hegyekbe szorult vissza: a hóhatar a felvétel tanulsága szerint az Északi-Kárpátokban 1000 méteren, míg Erdélyben 800 méteren található, és a meleg időben napról napra emelkedik.

A medencét körülölelő havas hegykoszorú szép látványa mellett ilyenkor a tavaszi, hóolvadásos árvizekre felkészülést is segítik a műholdas felvételek. A hóban tárolt vízkészlet adatait a hóborította területek kiterjedése és magassága alapján számítják ki: a számok alapján pusztán az olvadás előtt álló hómennyiség nem indokol rendkívüli árvizet, készültséget.

Forrás: Aqua/MODIS, NASA, 2012. március 17. Kiterjedése: 800 x 550 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Erdély még hó alatt, a Maros völgyében jön az olvadás

Miközben a Kárpát-medence középső és nyugati részein elolvadt a hó, Erdély nagy része még fehér lepel alatt van. Nemcsak a Kárpátok gerinceit és a Bihar csúcsait, de az Erdélyi-medence legnagyobb részét még a hó uralja. A felvételen az is látszik, hogy az olvadás ide nyugatról, a Maros völgyén keresztül érkezik, és a folyóvölgyek mentén halad északkeletre és felfelé.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 4. Kiterjedése: 400 x 400 kilométer. Feliratok nélküli teljes felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Dél-Franciaország és a Pireneusok

A hét közepén csodálatos felhőtlen idő uralkodott kontinensünk délnyugati részén. Műholdképünk a Pireneusok havas hegyvonulatát és annak északi, franciaországi előterét mutatja. A francia-spanyol határon húzódó magashegység a felvétel déli (alsó) részén látszik, északnyugaton (balra fent) a Garonne jellegzetes tölcsértorkolatát, északkeleten (jobbra fent) Auvergne kialudt vulkánjainak jellegzetes szerkezetét a csúcsaikat fedő hó teszi láthatóvá.

Forrás: ELTE

Forrás: Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 29. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A Pireneusok nyugati (bal oldali) végénél erdő- és bozóttüzek füstjét is felfedezhetjük (alsó kép).

Forrás: ELTE

Nagyítás az előző képről: erdő- és bozóttüzek füstje a Pireneusok nyugati vonulatai felett.

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek