Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szikrázóan havas alpi csúcsok Svájcban

Késő téli, kora tavaszi napsütés fürdeti a Nyugati-Alpok hóföldte csúcsait Franciaországtól Ausztriáig. A kép központi részén a két nagy tó, a Rhône vizét átvezető Genfó-tó és a Rajna felduzzadásából keletkezett Boden-tó közti Svájc látható, északon a München felett köd borította Németország, keleten Ausztria nyugati tartományai, délen az olasz Pó-síkság, nyugaton pedig a nagyrészt felhőborította Franciaország látszik.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 25. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontású, feliratok nélküli változatárt klikk a képre!

0 Tovább

Délre és a hegyekbe szorult a hó

A tovább folytatódó meleg, szeles idő, a gyors olvadás következtében a keddi helyzethez képest tovább fogyott hazánkban a hótakaró, és szombatra lényegében a hegyekbe, a déli határszélre és a szatmári síkságra szorult vissza. Nem is csoda: Dráva mentén és a Bácskában, Szeged környékén és a csanádi síkon fél méternél is vastagabb hótakaró alakult ki, amelynek elolvadásához 5-6 napra van szükség. A bemutatott, feldolgozatlan felvétel nem mutatja az olvadó hó nyomán megmaradó talajnedvességet, de ennyi hó elolvadása komolyan átáztatja a talajt, és a belvizek egyik legsúlyosabb forrását jelenti.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 25. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontású, feliratok nélküli változatért klikk a képre!

A nagyított kép jól mutatja, hogy bár a Balaton körül elolvadt a hó, és a jég is elvékonyodott, de még megmaradt: a tó vizén még a jégre utaló mintázatot láthatjuk.

Forrás: ELTE

A fenti kép eredeti felbontásban a még vékonyan befagyott Balaton környékét mutatja

Legmagasabb hegyeinkben még szilárdan tartja magát a hó. A Mátra és a Bükk környéke már teljesen hómentes, de sok száz méter magasságban még fehérek a hegyvidékek lejtői. A Tisza-tavon is olvadóban a jég.

Forrás: ELTE

A bal oldali fehér folt a Mátra, jobbra a Bükk, jobb oldalt alul a Tisza, és a Tisza-tó

3 Tovább

Délen és keleten maradt meg a hó

Az elmúlt nappalok már kora tavaszi időjárása nyomán hazánk egy részén elolvadt a hótakaró. A Vác-Budapest-Balaton-Nagykanizsa vonaltól északnyugatra a keddi műholdképen is látszik, hogy csak a hegyekben maradt meg a hó, miközben a fehér lepel tartotta magát az Alföldön, és megmaradt a Dél-Dunántúlon is, ahol szokatlan, az ország más részeihez képest nagyobb vastagságban hullott a téli csapadék az elmúlt hetekben.

Forrás: ELTE

Forrás: Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 21. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontású, feliratok nélküli változatért klikk a képre!

Alábbi, nagyított képünkön pedig a Balaton elvékonyodott jegének töredezése is látható.

Forrás: ELTE

A fenti kép teljes felbontású változata a Balaton környékére.

0 Tovább

Olvadás Isztambul környékén

Európa és Ázsia határán, a Fekete- és a Márvány-tengert összekötő Boszporusz tengerszoros térségében is megindult a kora tavaszi olvadás. Bár az európai oldalon a Fekete-tenger partján és Ázsiában a Márvány-tenger felett emelkedő gerinceken még tartja magát a hó, a fehér lepel visszahúzódóban van az elmúlt hetek jeges időjárásának elmúltával. Lehet még fagy itt is, de a mediterrán térség külső peremén már lassan kopogtat a tavasz.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 19. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontású, feliratok nélküli változatért klikk a képre.

0 Tovább

Ismét: fagy-rajzok a Duna-deltánál

A Kárpátoktól keletre továbbra is elős fagy tartja hatalmában a vidéket. A pár nappal ezelőtti felvételünkön mutatott helyzethez képest változás, hogy a Duna-deltától északra már a Fekete-tenger partjáig hó borítja a tájat. A tenger korábban még épp megkezdődő befagyása is előrehaladt: a partnak a deltától északra húzódó részén egy mintegy 6-10 kilométer széles, vékony jégborítás alakult ki, amelynek tenger felőli szélét látványos, helyenként művészi szépségű fehér mintázat jelzi.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 15. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek