Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Látványos köd a Kaszpi-tavon

Az két hónapja még sarkvidéki színvilágú Kaszpi-tóhoz is megérkezett az olvadás és a tavasz. Már csak a tó északkeleti szegletében van vékony maradványa a jégnek. A felvétel legérdekesebb része azonban a tó nyugati partjához tapadó, 400 kilométer hpsszú és 100 kilométer széles ködmező. Délnyugaton a Kaukázus havas gerinceit, a keleti parton Közép-Ázsia félsivatagának szélét láthatjuk. A nyugati partot érő köd eléri délen Bakut, északon pedig Dzsudzsák Balázs korábbi csapatának székhelyét, Mahacskalát is.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. április 6. Kiterjedése: 550 x 800 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Látványosan olvad az Azovi-tenger jege

A télen rendszeresen befagyó, korábban idén is jéggel borított Azovi-tengeren már az elmúlt héten megkezdődött az olvadás, amely igazán a napokban vált látványossá. A Fekete-tenger óriási öbleként is felfogható beltenger nyugati és északkeleti részén még összefüggő a jégpáncél, középen már megjelent a jégmentes vízfelület, amelybe főleg keletről több kilométeres jégtáblák szakadnak. Eközben a tenger nyugati felén, a Krím partjai mentén még összefüggő jégfelületen is egyre több jele van az aprózódásnak és olvadásnak; a majdani, pár nap múlva bekövetkező szétesés szakadási vonalai már megjelentek.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 19. Kiterjedése: 375 x 375 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

a

0 Tovább

Még fagyos a krími koratavasz

Ukrajna déli részén, a Krím-félsziget térségében egyre több helyen olvad el a hó, de még mindig sok jele van a hidegnek, a fagynak. A félsziget legdélebbi részén emelkedő 1500 méter magas hegyvonulatokon még a hó az úr, a Krím keleti (jobb) partjainál fekvő Azovi-tenger jege pedig épp csak elkezdett feltöredezni, de épp a krími partnál még több tíz kilométeres kiterjedésben egyben van. A félszigettől nyugatra is mindenütt befagyva várják az enyhülést a Fekete-tenger parti lagúnái.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 13. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A felvétel érdekeségei még a Krím "nyakánál látható színes, sós tavak, és északabbra, a helyenként még mindig havas vidékkel körülvett, befagyott víztárolók a Dnyeper folyón.

0 Tovább

Délre és a hegyekbe szorult a hó

A tovább folytatódó meleg, szeles idő, a gyors olvadás következtében a keddi helyzethez képest tovább fogyott hazánkban a hótakaró, és szombatra lényegében a hegyekbe, a déli határszélre és a szatmári síkságra szorult vissza. Nem is csoda: Dráva mentén és a Bácskában, Szeged környékén és a csanádi síkon fél méternél is vastagabb hótakaró alakult ki, amelynek elolvadásához 5-6 napra van szükség. A bemutatott, feldolgozatlan felvétel nem mutatja az olvadó hó nyomán megmaradó talajnedvességet, de ennyi hó elolvadása komolyan átáztatja a talajt, és a belvizek egyik legsúlyosabb forrását jelenti.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 25. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontású, feliratok nélküli változatért klikk a képre!

A nagyított kép jól mutatja, hogy bár a Balaton körül elolvadt a hó, és a jég is elvékonyodott, de még megmaradt: a tó vizén még a jégre utaló mintázatot láthatjuk.

Forrás: ELTE

A fenti kép eredeti felbontásban a még vékonyan befagyott Balaton környékét mutatja

Legmagasabb hegyeinkben még szilárdan tartja magát a hó. A Mátra és a Bükk környéke már teljesen hómentes, de sok száz méter magasságban még fehérek a hegyvidékek lejtői. A Tisza-tavon is olvadóban a jég.

Forrás: ELTE

A bal oldali fehér folt a Mátra, jobbra a Bükk, jobb oldalt alul a Tisza, és a Tisza-tó

3 Tovább

Délen és keleten maradt meg a hó

Az elmúlt nappalok már kora tavaszi időjárása nyomán hazánk egy részén elolvadt a hótakaró. A Vác-Budapest-Balaton-Nagykanizsa vonaltól északnyugatra a keddi műholdképen is látszik, hogy csak a hegyekben maradt meg a hó, miközben a fehér lepel tartotta magát az Alföldön, és megmaradt a Dél-Dunántúlon is, ahol szokatlan, az ország más részeihez képest nagyobb vastagságban hullott a téli csapadék az elmúlt hetekben.

Forrás: ELTE

Forrás: Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 21. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontású, feliratok nélküli változatért klikk a képre!

Alábbi, nagyított képünkön pedig a Balaton elvékonyodott jegének töredezése is látható.

Forrás: ELTE

A fenti kép teljes felbontású változata a Balaton környékére.

0 Tovább
«
12

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek