Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szaharai por jött a péntek esti front mögött

A péntek esti órákban hazánk felett átrobogó front (valójában egy instabilitási vonal) mögött szombaton ragyogóan tiszta kék égben gyönyörködhettünk. Vasárnapra az ég színe megfakult, aminek részben oka a közeledő következő "instabilitási vonal", de más oka is van:

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. május 17. Kiterjedése: 1750 x 1750 kilométer.

A fenti kép az olasz csizma sarkától (délnyugati, bal alsó sarok) Ukrajnáig, Berlintől Törökországig mutatja be térségünket péntek délben. Az átlósan áthúzódó vonal az akkor hozzánk még csak közeledő front nem túl széles felhőzete.

Forrás: ELTE

A fenti felvételnek a Kárpát-medencét mutató része, délnyugaton (balra lent) a közeledő front felhőzete, északkeleten a Kárpátok. Kiterjedése: 550 x 550 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A Kárpát-medence nyugati és középső részét már befedi a front előtti felhőzet, maga a front kb. ekkor lépi át délnyugati határainkat. Előtte, északkeleten szépen látszik a Kárpátok, a fátyolfelhők több száz kilométer hosszú sora mutatja a szélirányt.

Az Égei-tenger északi része péntek délben. A front hátsó oldalán nagy mennyiségű, szaharai eredetű por sárgítja és homályosítja el a tájat. Kiterjedése: 550 x 550 kilométer.

A vasárnapi egünk halványságának okát azonban délebbre, a görög szigetvilág felett találjuk a pénteki képen: szokatlan töménységű sivatagi port szippantott ki a front, ez homályosítja el a görög és török partokat, az Égei-tenger északi szigeteit. Az alábbi képen pedig a légkör átlátszóságára jellemző aeroszol optikai mélység térképe látható térségünkre a kép alapján:

Forrás: ELTE

A Földközi-tenger feletti vörös zóna a Líbia irányából érkező por miatti optikaimélység-emelkedés. Vörös színű a feljebb mutatott égei partvidék is.

Ez a por érkezik hozzánk is vasárnap hajnaltól. Szerencsés esetben nem mossák ki a front előtti zivatarok a légkörből, és akkor kicsit csökkenti a nagyszemű jégeső veszélyét: a porszemcséken inkább sok kicsi jégszem alakul ki, amelyek estükben el is olvadhatnak, és kisebb kárt okoznak.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Kétarcú Kárpát-medence: a hétvégi hidegfront az űrből

A hétvégén átvonult front helyenként komoly csapadékkal, jégesővel és tornádóval érkezett, ám voltak olyan helyek, ahol egyáltalán nem esett eső. A szombat déli műholdfelvétel mindazonáltal jól mutatja régiónk kétarcú időjárását akkor: hazánk és a Kárpát-medence nyugati részét az észak felé elnyúló, mintegy háromszáz kilométer széles front-felhőzet borítja, előtte, keleten, az Alföld nagy része és Erdély felhőtlen. A lombos erdők itt már tavaszi zöldben látszanak, és még mindig szépen követhetők a Kárpátok magassági növényövei is. Erdély szépsége különösen a teljes felbontású képen látható jól (klikk a képre).

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. április 11. Kiterjedése: 1250 x 750 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek