Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyárak és hóágyúk csinálnak havat

Szombaton hazánk nagy részén felszakadt a napokig tartó zárt ködpaplan, és napfényre került, hogy milyen nyomot hagyott a tájon. Középhegységeinket zúzmara fedi, egyes ipari létesítmények pedig komoly hó- illetve dérfoltot hoztak létre. Az eplényi hóágyú versenyre kelt velük.

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. december 21. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Amint a téli képeinket már megszokhattuk, a fehér hó/zúzmara és a szintén fehér felhőzet elkülönítése az infravörös színsávok valódi színekre színezésével a legkönnyebb. Az alábbi hamis színes képen a hó élénkvörös, a zúzmara és a víz sötétvörös, a felhőzet pedig fehér színt kap.

A fenti felvétel hamis színes változata. A számok mutatják a "mesterséges" hófoltokat: 1=Dunaújváros, 2=Eplény/Olaszfalu, 3=Székesfehérvár, 4=Jobbágyi. Teljes felbontásért klikk a képre!

A számokkal jelölt helyen a friss hó- illetve dérfoltok mesterségesek: ipari üzemek, illetve a bakonyi Eplény esetén a sípálya hóágyúja készítették őket. Az elmúlt heti köd idején a felszín közelében majdnem 100% volt a relatív páratartalom, és ezeken a helyeken a többletgőz kicsapódott a felszínen. Az utolsó képen (alul) viszont egy természetes és szép jelenséget láthatunk: a köd maradványainak kiterjedését a Balaton és a környező hegyek felett/között.

Köd a Balaton környékén

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Az első téli hófirkák: a hétvégi hózáporok csíkjai a tájon

A hétvégén átrobogó hidegfronttal és annak nyomában gyorsan átrobogó hózáporok érkeztek. Ezek felhőzete nemcsak alakjában és kialakulásában hasonlított a nyári zivatarfelhőkre, de több helyen az ég is megdördült. A gyorsan haladó hózáporok viszonylag keskeny sávban hullatták el legtöbbször inkább darából álló csapadékukat, és a barna földek uralta tájon fehér csíkokat húztak.

Terra/MODIS (NASA), 2013. december 7. 10:35 (CET). Teljes felbontásért klikk a képre!

A korábbi telekről már ismert műholdképes probléma: a fehér felhők elkülönítése a fehér havas felszíntől infravörös felvételt kíván. Az alábbi képen az előző felvétel ilyen változatát látjuk: a világos, inkább fehér a felhőzetet, a narancssárga és különösen a vörös színek a hótakarót jelölik.

Az előző felvétel infravörös (hamis színes) változata. Teljes felbontásért klikk a képre!

Szombaton szerencsére nemcsak egy, hanem két hasonló műhold is áthaladt hazánk felett ebben az időben, két óra eltéréssel. A második áthaladás képén egy Budapesttől északra és keletre áthaladó újabb hózápor felhőzete is látható.

Aqua/MODIS (NASA), 2013. december 7. 12:20 (CET). Teljes felbontásért klikk a képre!

A két felvétel egymásra helyezéséből pedig azt vehetjük észre, hogy két óra alatt sok elolvadt már a korábbi csíkok (a hófirkák) széléből, csökkent a fehér sávok szélessége:

A Terra és Aqua áthaladások MODIS-felvételeinek animált képe.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Xavér: Európa szélvihara műholdképen

Kétszáz kilométeres széllel, emeletnyi hullámokkal csapott le csütörtökön a Xavér viharciklon Európa északi-tengeri partvidékére. A kontinensünk középső részén is szó szerint viharsebesen átrohanó front péntek hajnalra hazánkat is elérte, szerencsére a szél sokat mérséklődött útközben. A péntek délelőtti műholdképen a bal felső sarokban (északnyugaton) Skóciát és lejjebb Angliát, délkeleten a Balkánt látjuk, a délkeleti csücsökban levő Adriától északra levő felhőtömb északi (felső) oldalán a Balaton halványkék foltját is megtaláljuk.

Terra műhold/MODIS rendszer, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. december 6. 10:25UTC. Kiterjedése: 1750 x 1750 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

A felvétel fő látványossága az északnyugatról délkelet felé robogó felhősávok sora, amelyek az egy nap alatt megtett több mint 1000 kilométeres út mentén húzódnak. A kép felső szélének közepén Dánia északi nyúlványa látszik, a hullámzás által felkapott iszaptól megfestett tengerrel körülvéve.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek