Most ismét a felvétel szépsége alapján választottuk helyszínt, ezúttal Írországot. A Smaragd-sziget (e nevét a felhők közt, a képek is feltűnő, télen is dús zöld színű rétekről kapta) környékén egy áthaladt hidegfront után jellemző felhőzetet látunk. A néhány tíz kilométer kiterjedésű, egymáshoz lazán kapcsolódó felhőtömbök között sejlik fel a legtöbb helyen zöld, néhány pontján barna színben megjelenő sziget.

Forrás: ELTE

Írország; Forrás: Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. január 19. Kiterjedés: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A felvétel északi és déli részéről mutatunk alább egy-egy nagyítást, a különböző típusú felhők, az árnyékuk, és az alattuk levő tenger és szárazföld fény- és árnyjátékát.

Forrás: ELTE

Az Írország északnyugati csücske, Donegal vidéke, és a tenger felett a felhőtömbök magja ugyanolyan gomoly, amilyeneket hazánkban tavasztól őszig szinte bármikor láthatunk, méretük azért valamivel nagyobb megszokott "bárányfelhőinkénél".

A talán legszebb színösszeállítást a sziget déli partjainál láhatjuk, ahol egy délen húzódó front felhőzetének széle és északabbra (a képen feljebb) annak sötét árnyéka adja legjellegzetesebb látványt. A zöld színű part mentén a tengert a behordott hordalékon fejlődő mérsékelt sűrűségű fitoplankton-mező festi zöldes színűre.