Már a tegnapi bejegyzés utolsó képén is gyanús volt, hogy az Etna csúcsát körülvevő hósapka egy része eltűnt vagy takarásba került. Mára lényegesen alábbhagyott a vasárnap reggeli kitörési aktivitás, a hegy csúcsa körül csak ritka füstöt látni, így a felszíni alakzatok tisztán megfigyelhetők a műholdképen.

Forrás: ELTE

Elolvadt vagy bekormozódott z Etna hósapkájának kelet-délkeleti szegmense? Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 19. Kiterjedése: 125 x 125 kilométer.

A kép tanulsága szerint a csúcstól kelet-délkeleti irányban egy mintegy harminc fok szélességű szegmensben nem látjuk a hegyet körülvevő hósapkát. A tegnapi felvétel szerint a felhők erre az irányba távoztak a hegytől, tehát valószínűleg hamuszórás takarta be a havat, de az sem kizárt, hogy a hósapka egy része el is olvadt. Az utóbbi eset azért kevésbé valószínű, mert akkor a tengerben a part mentén az emiatt megduzzadt patakok hordalékának meg kellett volna jelennie. Egy ilyen torkolatban látható is a víz megfestése a hegytől északkeletre, ez szintén kapcsolódhat a kitöréshez (több sötét folt is látható a havas hegyoldalon), de a teljes hiányzó hótömeg hatása nagyobb lenne.

Forrás: Etnaguide webcam

Az Etnaguide 2. webkamera felvételén a csúcs bal oldalán láthatunk egy ilyen sötét foltot a hósapkán.

Forrás: Etnaguide webcam

Az Etnaguide 4. kamerája délről, Catania felől mutatja a hegyet: a csúcstól jobbra látható a feltehetően behamuzott lejtő.