Térségünkben és attól délnyugatra mediterrán ciklonok alakítják az időjárást. Az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes irányban forgó légörvények keleti oldalán a melegebb és esetünkben csapadékosabb levegő halad észak felé, ez okozza hazánkban a délről érkező havazást. A ciklon nyugati oldalán hideg levegő áramlik északról dél felé, ez okozta a felvételen is látható eredménnyel járó hideghullámot Olaszország északi részén, a Pó-síkságon.

Forrás: ELTEForrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 3. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Feliratozott, teljes felbontású változatért klikk a képre!

A felvételen látható, hogy az Alpok és az Appenninek közti síkságot szinte teljesen hó borítja, csak a Garda-tó déli, délnyugati előterében maradt egy pár tíz kilométeres hómentes folt. Ezen a tájon szokatlan az összefüggő hótakaró, de az igazán meglepő, és nagy hidegre utaló jel, hogy az összefüggő hóborítás Genovától keletre egészen a Ligur-tenger partjáig húzódik.

A szokatlan időjárás a földről:

Forrás: Ereid Drungli, Facebook

(Forrás: Facebook, Ereid Drungli)

-------------------------------- BÓNUSZ KÉP --------------------------------

A kontinensünket uraló hideghullám déli szárnya Ázsia nyugati részét, a Közel-Keletet is elére, ott a hómezők már a szír határig húzódnak. Felvételünkön az Eufrátesz törökországi szakaszának víztárolóit, és délebbre a szír határon kezdődő, részben hómentes, barna félsivatagot láthatjuk. Törökország hegyvidékein télen nem szokatlan a havas táj, de a hó ritkán tör délebbre.

Forrás: ELTEForrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. február 2. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Feliratozott, teljes felbontású változatért klikk a képre!