Csupasz tarlók és elsárgult kukorica- és napraforgó-táblák közt zöldellik a Duna torkolati szakasza, a híres Delta: nem véletlen, hiszen egyedül ez a terület kap arra az éltető vízből. A nyugatról (balról) érkező folyó nem messze a kép szélétől, Tulcea városánál három ágra szakad, fent a Kiliai-, középen a szabályozása óta szinte teljesen egyenes Sulinai-, délen pedig a vadregényes Szent-György-ágat láthatjuk. Utóbbi torkolatától kisebb hordalék- és fitoplankton-csík húzódik északkeletre; ez meglepő irány, hiszen a Fekete-tenger jellemző áramlása az óramutató járásával ellentétes irányú és általában délre viszi a Duna hordalékát. A legészakabbi ág sodorvonala képezi az országhatárt a deltát birtokló Románia és Ukrajna között. A delta zöldjébe húzódó, nagyjából észak-déli irányú világosbarna sávok a korábbi tengerpart dűnéit mutatják.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. augusztus 27. Kiterjedése: 175 x 175 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A tengerben e csík végénél, a deltával szemben egy kis világos pöttyöt látunk: ez a Kígyó-sziget, amely Ukrajnához tartozik, de a hovatartozását Románia vitatja. Nem csak presztízsről szól a disputa: a sekély tengerfenék a kutatások szerint jelentős szénhidrogén-kincset rejt.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

A Műholdképek blog idén először vesz részt a Goldenblog szavazásán. Szavazatoddal támogathatod a munkánkat, melyet ezúton is tisztelettel megköszönünk.