Az elmúlt napok folyamatos fagyos időjárása nyomán megjelent a jég a Balatonon. A műholdképek a jég vastagságát nem mutatják, azonban a színből és a formákból következtethetünk arra, hogy megjelent a jég a tó vizén, és arra is, hogy ez elég vékony, rámenni semmiképp nem biztonságos még!

Felvételünk a Dunántúlt mutatja, északkeleti (jobb felső) sarkában a Börzsöny havas csúcsait és a Dunakanyart, északnyugaton (balra fent) a Fertő tavat találhatjuk meg. A kép déli (alsó) széle mentén feltűnik, hogy a Mecsek legmagasabb csúcsain is van hó. A Balaton jellegzetes alakja a felvétel közepén látható.

A tájképet helyenként fátyolfelhők zavarják, jelezve, hogy a nagy, tíz kilométer körüli magasságban könnyen kicsapódik a kevés nedvesség is. Ennek tudható be, hogy a repülőgépek kondenzcsíkjai is észrevehetők még a 250 méteres felbontás mellett is: a Balaton felett és attól északra is láthatunk ilyeneket.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. január 31. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Az alábbi képen teljes felbontásra nagyítottuk a Balatont. Így könnyebben észrevehetjük a kondenzcsíkokat és az árnyékukat is.

Forrás: ELTE

Nagyítás az előző képről.

A felvétel érdekessége a Balaton keleti medencéjében megjelenő mintázat: a vonalak labirintusa jégformákra utal: a tó befagyása megkezdődött. A Balaton színe ugyanakkor továbbra is türkiz-zöld, a tó vizének jellegzetes színe, ami átlátszik a vékony, üvegszerű jégen (amikor a tavat vastag jégpáncél borítja, annak fehér a színe). Ha be is fagyott már helyenként a tó, semmiképpen ne menjünk még a jegére! A műholdképek nem, kizárólag a helyi hatóságok mondhatják meg, mikor biztonságos a korcsolyázás, fakutyázás!