Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Homok és Kármán-örvénysor

Térségünket és hazánkat az utóbbi napokban, az áthaladt mediterrán ciklon mögött ismét nagyobb dózisban éri az afrikai, szaharai "homok", pontosabban szemcsemérete alapján a hozzánk elérő sivatagi por. A homogén Földközi tenger felett a por áramlását is követhetjük műholdfelvételen. És hát a képen sokszor más érdekes és szép alakzatok is feltűnhetnek - mint épp most is.

Terra műhold, MODIS rendszer, ELTE műholdvevő állomás, 2014. május 21. Kiterjedése: 900 x 900 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A valóban homokszínű por a délen (a képen alul) látható Afrikából érkezik a Földközi-tenger nyugati medencéje fölé. A felvétel nyugati (bal) oldalán ez jól láthatóan elszínezi az alatta levő tengert: a por maga természetesen a tenger felett, a légkörben mozog. A por által még nem érintett tenger sötétebb színe a felvétel északkeleti (jobb felső) sarkánál látható.

A két területet elválasztó felhősávban azonban egy gyönyörű mintát vehetünk észre: ez a Kármán Tódor magyar tudósról elnevezett Kármán-féle örvénysor:

A nagyított kép jobb alsó sarkában az "olasz Málta", Pantelleria szigete látszik, és a délkeletről fújó szél-áramlatban e sziget által keltett örvényeket teszik láthatóvá a felhők.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Koreai felhőörvény

Bár térségünket hetek óta többé.kevésbé zárt, sűrű felhőzet borítja, most messzebbre megyünk, hogy megnézzünk egy érdekes felhőalakzatot. A felvétel északi (felső) részén a Koreai-félsziget déli szegélye látszik, és ebből az irányból is fúj a szél délre, a Sárga-tenger irányába. A szél irányát gomolyfelhők sorai, úgynevezett felhőutak vagy felhőutcák jelzik, míg a kép közepe táján egy érdekes alakú felhőörvény-minta jelenik meg. A gyors áramlásokban nem ritka ez, a honfitársunkról, Kármán Tódorról elnevezett örvénysor, amely nagyon hasonló - csak teljesen más méretű - mint a repülőgépek szárnyáról leváló örvényrendszer.

[műholdkép] Koreai felőörvény

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2013. január 18. Kiterjedése: 500 x 650 kilométer

A felvétel felső részén, a part közelében a víz türkiz színbe vált át, fitoplankton-virágzás (a behordott iszap és szárazföldi hordalék anyagából táplálkozó egysejtűek tömege) következtében.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

3 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek