Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Időjárásválasztó Kárpátok

Szombati műholdfelvételünkön ismét azt a helyzetet tanulmányozhatjuk, amikor a Kárpátok vonulata gyökeresen eltérő időjárású területeket választ el egymástól. Míg a hegyek belső oldalán, a medencében nagyrészt napos, koratavaszi idő gyönyörködtetett bennünket, vonulat keleti és déli előterében ködös, felhős, télies volt az időjárás.

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, 2014. március 1. Kiterjedése: 1000 x 1000 km. Teljes felbontásért klikk a képre!

A medencében a legjobb tájékozódási pont a Balaton türkiz csíkja. A zöldülő mezők elsősorban a medence középső és nyugati részein módosítják a csupasz földek barna színét. Utóbbi leginkább Erdélyben figyelhető meg. A lombos erdők színe ilyenkor még sötétbarna. Érdekesek a Keleti-Kárpátok és a Bihar-hegység feletti gomolyfelhő-sorozatok, úgynevezett felhőutak. Ezek a magasban északkelet felől érkező áramlást mutatják meg. Északnyugaton a Cseh-medencét a délkeleti Havasalföldhöz és Moldvához hasonló köd üli meg.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Még havas a Kárpátok koszorúja

Az igazi tavaszi meleg megérkeztével a hó a Kárpát-medencében a magasabb hegyekbe szorult vissza: a hóhatar a felvétel tanulsága szerint az Északi-Kárpátokban 1000 méteren, míg Erdélyben 800 méteren található, és a meleg időben napról napra emelkedik.

A medencét körülölelő havas hegykoszorú szép látványa mellett ilyenkor a tavaszi, hóolvadásos árvizekre felkészülést is segítik a műholdas felvételek. A hóban tárolt vízkészlet adatait a hóborította területek kiterjedése és magassága alapján számítják ki: a számok alapján pusztán az olvadás előtt álló hómennyiség nem indokol rendkívüli árvizet, készültséget.

Forrás: Aqua/MODIS, NASA, 2012. március 17. Kiterjedése: 800 x 550 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Szikrázóan havas Kárpátok, dunántúli hullámfelhők

Szombaton keletről megkezdődött a szibériai eredetű hideg légtömegek beszivárgása a Kárpát-medencébe. Az Erdélyi-medence északi részét és az Alföld legnagyobb területeit köd és felhőzet borította, de eközben a Dunántúlon még északnyugati áramlást mutattak a felhőformák. A Kárpátok gerincei csillogó havas koszorúként veszik körbe térségünket.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, 2012. január 28., Kern Anikó. Kiterjedés: 800 x 625 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Miközben a Tátra vagy a Déli-Kárpátok térségének havas panorámájában gyönyörködünk, a Dunántúlon épp a gyér felhőzet kínál látnivalót:

Forrás: ELTE

Teljes felbontású nagyítás az előző képről (135 x 135 kilométer)

Az északnyugat felől érkező légáramlat a Balatontól északra, a kép tetejénél levő Vértes hegység gerincénél felemelkedik, és hullámokat vetve halad tovább délkelet felé. A feláramlás a hegyvidék délkeleti oldalán felhőket kelt, és ezekben, továbbá a Balatontól délkeletre (jobbra lent) még a hullámzás során a "hullámhegyeket" kitöltő párhuzamos felhőformákat is észrevehetjük.

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek