Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

"Minihurrikán" Szicíliánál

Pénteken és szombaton különösen erős széllökéseket produkáló légörvény haladt át a Földközi-tenger középső részén, Afrika felől Szicília majd az olasz szárazföld irányába. A szépen fejlett spirálkarokba rendeződött frontrendszerek alkotta ciklont péntek délben fényképezte le az Aqua műhold, a felvételt az ELTE műholdvevő állomása rögzítette:

Aqua műhold, MODIS rendszer, ELTE műholdvevő állomás, 2014. november 7, budapesti idő szerint 13:25. Kiterjedése: 1000 x 1000 kilométer, teljes felbontásért klikk a képre!

A felvétel déli (alsó) részén Afrika partjait látjuk, baloldalt Tunézia, alul Líbia tájait. Utóbbi partjairól a ciklon épp a kép szélénél egy kiadós por/homok-csomagot kap fel a tenger felé. A spirál északi (felső) oldalán épp kilátszik a felhők alól Szicília szigete, a ciklon középpontja épp e két szárazföld között, Linate szigete körül, Máltától nyugatra húzódott, és fél nappal később tornádóval érte el Szicília keleti részét, Catania városát és környékét.

A mért szélsebességek alapján a ciklont akár 1. szintű (leggyengébb besorolású) hurrikánnak is nevezhetnénk, de valójában nem az. Figyelemre méltó ugyan, hogy meleg tengerfelület felett alakult ki (ez alapfeltétel, bár ennél alacsonyabb szélességű, Egyenlítő-közeli tengerekre jellemző ez), és van a spirál közepén egy kisebb, derült zóna, amely távoli rokonságot mutathat a hurrikánok szemével is. Meg kell jegyezzük, hogy egyes mezoléptékű szupercellák is képesek ilyen alakot felvenni még szárazföld felett is, akkor azonban nem párosul hozzájuk 150 kilométer/órát meghaladó szél. Pusztán a felvételt nézve, a kifejlett frontrendszer alapján a képződményt inkább jól fejlett mérsékelt övi (mediterrán) ciklonnak nevezném, amely heves viharokat és tornádókat hozott Szicíliába.

Az ezen a helyen kialakuló mediterrán ciklonok közül pár évente előfordul olyan, amelynek a frontstuktúrája később egy zivatartömbben eltűnik és zárt szem (felhőmentes középpont) alakul ki, amely így már trópusi vihar jelleget ölt, a műholdképen azonban ezt nem láthatjuk.

A Földközi-tenger felett kialakuló esetleges hurrikánokról sok érdekességet tudhatunk meg ebből a video-előadásból (a linkért köszönet Landy-Gyebnár Mónikának).

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Xavér: Európa szélvihara műholdképen

Kétszáz kilométeres széllel, emeletnyi hullámokkal csapott le csütörtökön a Xavér viharciklon Európa északi-tengeri partvidékére. A kontinensünk középső részén is szó szerint viharsebesen átrohanó front péntek hajnalra hazánkat is elérte, szerencsére a szél sokat mérséklődött útközben. A péntek délelőtti műholdképen a bal felső sarokban (északnyugaton) Skóciát és lejjebb Angliát, délkeleten a Balkánt látjuk, a délkeleti csücsökban levő Adriától északra levő felhőtömb északi (felső) oldalán a Balaton halványkék foltját is megtaláljuk.

Terra műhold/MODIS rendszer, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. december 6. 10:25UTC. Kiterjedése: 1750 x 1750 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

A felvétel fő látványossága az északnyugatról délkelet felé robogó felhősávok sora, amelyek az egy nap alatt megtett több mint 1000 kilométeres út mentén húzódnak. A kép felső szélének közepén Dánia északi nyúlványa látszik, a hullámzás által felkapott iszaptól megfestett tengerrel körülvéve.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Délről hozott kedden vihart a miniciklon

Alig kezdett melegedni az idő a hűvösebb hétvége után, váratlan irányból, délről érte el egy viharokat hozó ciklon hazánkat. Felvételünkön a Kárpát-medence és az észak-balkáni térség látható. Keleten (jobbra) a Fekete-tenger kékje látható, míg a kép bal szélén az Adriai- és a Jón-tenger épp csak fel-felsejlik a felhők alatt. A Kárpát-medence a felvétel északnyugati (bal felső) negyedében látszik, déli részén a jól kiugró, fehér színű felhőforgataggal. A spirális felhőrendszer - ciklon - az óramutató járásával ellenkezző irányban forogva délról lepte meg hazánkat egy felhőszakadásokkal és helyenként orkánnal érkező fronttal.

Az Isztambul környéki és bulgáriai felhőutak és hullámfelhők is megérnek egy pillantást (balra lent).

Forrás: ELTE

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 24. Kiterjedése: 1100 x 1100 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Látványos front közelít nyugatról

Ezer kilométert jóval meghaladó hosszúságban és mintegy 4-500 kilométer szélességben nyúlik el Nyugat-Európa felett az a záródó (okklúziós) front, amely az előrejelzések szerint csütörtökön éri el hazánkat és pár fokos melegedést fog okozni. A front egy óriási mérsékelt övi ciklon felhőzetéhez tartozik, ilyenek heti-kétheti rendszerességgel szoktak térségünkbe érkezni, a mostani kompakt felhőzet azonban ritka. A ciklon középpontja Izlandtól (bőven a kép északi, felső végén túl) valamivel északra helyezkedik el.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 7. Kiterjedése: 1750 x 1750 kilométer. Feliratok nélküli, nagyobb felbontású változatért klikk a képre!

A záródó front egy melegfrontból, és az azt utolérő, gyorsabb hidegfrontból áll. Esetünkben a hidegfront csak a Brit-sziget térségében és attól északra észlelhető, az Alpok irányába tartó déli szárnyon a melegfront a domináns, ezért is hoz nekünk melegedést. A melegfront érkező oldalán (a képen a felhősáv jobb és alsó peremén) fátyolhelhőzet jelenik meg először, ez vastagszik folyamatosan, amíg a csapadékot hozó esőrétegfelhők meg nem jelennék és át nem haladnak. A hidegfront hátoldalán, az Atlanti-óceán felett és az Ír-sziget térségében a ciklon hidegszektorának jellegzetes gomolyfelhőit látjuk.

0 Tovább

Látványos ciklon a Csendes-óceán északi részén

Látványos ciklont fényképezett a Terra műhold a Csendes-óceán északi részén, az Alaszkához tartozó Aleut-szigetcsoport szomszédságában. Bár a ciklon szárazföldektől nem zavart spirálja hasonló a trópusi ciklonokéhoz, egy fontos különbség mégis látható: a spirál közepén nincs meg az ott szokásos, felhőtlen "szem", jelezve, hogy a felhőspirál szerkezete érdemben más, mint a hurrikánoké. Nem is okoz akkora viharokat, széllökéseket.

Forrás: NASA

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2012. február 13. Kiterjedése: 375 x 375 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

A mérsékelt övi ciklonokat úgy képzelhetjük el, mint egymásra tekeredő hideg- és melegfrontok spirálját. Az alakzat alsó részén látható, és jobbra a központ fölé bekanyarodó sáv a melegszektor, amelyet, főleg az északi oldalon zivatarfelhők is pettyeznek. Itt áramlik a meleg levegő délről a ciklon középpontjának keleti (bal) oldalán - eközben a nyugati oldal frontjai északról szippantanak be hideg levegőt. A képződmény az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes irányban forog.

A felvétel északi (felső) részén a behavazott Aleut-szigetcsoport néhány tágját látjuk, fehér folt-sorozatként.

0 Tovább
«
12

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek