Pénteken és szombaton különösen erős széllökéseket produkáló légörvény haladt át a Földközi-tenger középső részén, Afrika felől Szicília majd az olasz szárazföld irányába. A szépen fejlett spirálkarokba rendeződött frontrendszerek alkotta ciklont péntek délben fényképezte le az Aqua műhold, a felvételt az ELTE műholdvevő állomása rögzítette:

Aqua műhold, MODIS rendszer, ELTE műholdvevő állomás, 2014. november 7, budapesti idő szerint 13:25. Kiterjedése: 1000 x 1000 kilométer, teljes felbontásért klikk a képre!

A felvétel déli (alsó) részén Afrika partjait látjuk, baloldalt Tunézia, alul Líbia tájait. Utóbbi partjairól a ciklon épp a kép szélénél egy kiadós por/homok-csomagot kap fel a tenger felé. A spirál északi (felső) oldalán épp kilátszik a felhők alól Szicília szigete, a ciklon középpontja épp e két szárazföld között, Linate szigete körül, Máltától nyugatra húzódott, és fél nappal később tornádóval érte el Szicília keleti részét, Catania városát és környékét.

A mért szélsebességek alapján a ciklont akár 1. szintű (leggyengébb besorolású) hurrikánnak is nevezhetnénk, de valójában nem az. Figyelemre méltó ugyan, hogy meleg tengerfelület felett alakult ki (ez alapfeltétel, bár ennél alacsonyabb szélességű, Egyenlítő-közeli tengerekre jellemző ez), és van a spirál közepén egy kisebb, derült zóna, amely távoli rokonságot mutathat a hurrikánok szemével is. Meg kell jegyezzük, hogy egyes mezoléptékű szupercellák is képesek ilyen alakot felvenni még szárazföld felett is, akkor azonban nem párosul hozzájuk 150 kilométer/órát meghaladó szél. Pusztán a felvételt nézve, a kifejlett frontrendszer alapján a képződményt inkább jól fejlett mérsékelt övi (mediterrán) ciklonnak nevezném, amely heves viharokat és tornádókat hozott Szicíliába.

Az ezen a helyen kialakuló mediterrán ciklonok közül pár évente előfordul olyan, amelynek a frontstuktúrája később egy zivatartömbben eltűnik és zárt szem (felhőmentes középpont) alakul ki, amely így már trópusi vihar jelleget ölt, a műholdképen azonban ezt nem láthatjuk.

A Földközi-tenger felett kialakuló esetleges hurrikánokról sok érdekességet tudhatunk meg ebből a video-előadásból (a linkért köszönet Landy-Gyebnár Mónikának).

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg: