Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Időjárásválasztó Kárpátok

Szombati műholdfelvételünkön ismét azt a helyzetet tanulmányozhatjuk, amikor a Kárpátok vonulata gyökeresen eltérő időjárású területeket választ el egymástól. Míg a hegyek belső oldalán, a medencében nagyrészt napos, koratavaszi idő gyönyörködtetett bennünket, vonulat keleti és déli előterében ködös, felhős, télies volt az időjárás.

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, 2014. március 1. Kiterjedése: 1000 x 1000 km. Teljes felbontásért klikk a képre!

A medencében a legjobb tájékozódási pont a Balaton türkiz csíkja. A zöldülő mezők elsősorban a medence középső és nyugati részein módosítják a csupasz földek barna színét. Utóbbi leginkább Erdélyben figyelhető meg. A lombos erdők színe ilyenkor még sötétbarna. Érdekesek a Keleti-Kárpátok és a Bihar-hegység feletti gomolyfelhő-sorozatok, úgynevezett felhőutak. Ezek a magasban északkelet felől érkező áramlást mutatják meg. Északnyugaton a Cseh-medencét a délkeleti Havasalföldhöz és Moldvához hasonló köd üli meg.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Kristálytiszta levegőben csillogó havas Kárpátok

Az ünnepi hidegfront tisztára söpörte a Kárpát-medence levegőjének nagy részét, csak a nyugati vidékek látványát zavarja valamennyi magasszintű felhőzet. A felvételt nézve észrevehetjük, hogy a délnyugati vidékeket, Horvátországot és Dunántúlt egyre inkább a zöld szín jellemzi, míg másutt inkább a koratavaszi barna a jellemzó. A Kárpátok magasabb gerinceire ismét havat hozott a front: a Keleti-Kárpátokban a legkiterjedtebb a hótakaró.

Forrás: NASA

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2012. április 10. Kiterjedése: 800 x 550 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Érdemes megfigyelni, hogy a délnyugati tájakon a tölgyeserdők már zöldek, míg a bükkösök, például a Mecsek és a Papuk tetőrégióiban még levél nélküli, barna színüket mutatják.

Forrás: NASA

Az első felvétel nagyítása a Balatontól a horvátországi Papuk-hegységig.

Az északi hegyekben és a Felvidéken még kevés űrből is látható nyoma van a tavasznak, a zöldülés az alábbi nagyításon még csak az Alföldön jelent meg. A kép északnyugati (bal felső) sarkában az Alacsony-Tátra keleti vége, a Királykő havas csúcsa látszik, keletebbre, a barna bükkerdők közt sötétzöld fenyveseket is láthatunk.

Forrás: NASA

Az első felvétel nagyítása a Szepességtől az Alföldig. A Mátra és a Bükk déli előterében látható világos foltok a külszíni lignitfejtések.

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek