Szerda hajnalban még csak Olaszországban, estére már hazánkban is megjelent az a szaharai eredetű por, amelyet a sirokkó nevű szél fújt át Afrikából. Műholdképünkön az is látszik, hogy a por útját egy óriási, ezer kilométeres felhősáv jelzi.

 

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, 2014. február 19. Kiterjedése: 1750 x 1750 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

Felvételünk délnyugati (bal alsó) sarkában a Földközi-tenger nyugati medencéje, északnyugaton az Északi-tenger kékje látszik. Délkeleten a Balkán tűnik fel, nyugati oldalán az Adriával. A kép átlójában, délnyugatról északkeletre húzódó felhőfront az, amely jelzi a port is szállító áramlást. Déli oldalán, a kép alsó széle mentén a sűrű por miatt halványabb a tengerfelszín, és még az Adria olasz partja mentén is ez követhető.

Nem meglepő ez a jelenség: február végén érkezik újra délről a Szahara fölé a globális légkörzés leszálló ága, és eredményez mint északi, mind déli irányba komolyabb porkifúvást. Az északi ág érinti Európát, és időnként, mint például szerdán is, hazánkat is.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg: