Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Homok és Kármán-örvénysor

Térségünket és hazánkat az utóbbi napokban, az áthaladt mediterrán ciklon mögött ismét nagyobb dózisban éri az afrikai, szaharai "homok", pontosabban szemcsemérete alapján a hozzánk elérő sivatagi por. A homogén Földközi tenger felett a por áramlását is követhetjük műholdfelvételen. És hát a képen sokszor más érdekes és szép alakzatok is feltűnhetnek - mint épp most is.

Terra műhold, MODIS rendszer, ELTE műholdvevő állomás, 2014. május 21. Kiterjedése: 900 x 900 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A valóban homokszínű por a délen (a képen alul) látható Afrikából érkezik a Földközi-tenger nyugati medencéje fölé. A felvétel nyugati (bal) oldalán ez jól láthatóan elszínezi az alatta levő tengert: a por maga természetesen a tenger felett, a légkörben mozog. A por által még nem érintett tenger sötétebb színe a felvétel északkeleti (jobb felső) sarkánál látható.

A két területet elválasztó felhősávban azonban egy gyönyörű mintát vehetünk észre: ez a Kármán Tódor magyar tudósról elnevezett Kármán-féle örvénysor:

A nagyított kép jobb alsó sarkában az "olasz Málta", Pantelleria szigete látszik, és a délkeletről fújó szél-áramlatban e sziget által keltett örvényeket teszik láthatóvá a felhők.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Szaharai por jött a péntek esti front mögött

A péntek esti órákban hazánk felett átrobogó front (valójában egy instabilitási vonal) mögött szombaton ragyogóan tiszta kék égben gyönyörködhettünk. Vasárnapra az ég színe megfakult, aminek részben oka a közeledő következő "instabilitási vonal", de más oka is van:

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. május 17. Kiterjedése: 1750 x 1750 kilométer.

A fenti kép az olasz csizma sarkától (délnyugati, bal alsó sarok) Ukrajnáig, Berlintől Törökországig mutatja be térségünket péntek délben. Az átlósan áthúzódó vonal az akkor hozzánk még csak közeledő front nem túl széles felhőzete.

Forrás: ELTE

A fenti felvételnek a Kárpát-medencét mutató része, délnyugaton (balra lent) a közeledő front felhőzete, északkeleten a Kárpátok. Kiterjedése: 550 x 550 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A Kárpát-medence nyugati és középső részét már befedi a front előtti felhőzet, maga a front kb. ekkor lépi át délnyugati határainkat. Előtte, északkeleten szépen látszik a Kárpátok, a fátyolfelhők több száz kilométer hosszú sora mutatja a szélirányt.

Az Égei-tenger északi része péntek délben. A front hátsó oldalán nagy mennyiségű, szaharai eredetű por sárgítja és homályosítja el a tájat. Kiterjedése: 550 x 550 kilométer.

A vasárnapi egünk halványságának okát azonban délebbre, a görög szigetvilág felett találjuk a pénteki képen: szokatlan töménységű sivatagi port szippantott ki a front, ez homályosítja el a görög és török partokat, az Égei-tenger északi szigeteit. Az alábbi képen pedig a légkör átlátszóságára jellemző aeroszol optikai mélység térképe látható térségünkre a kép alapján:

Forrás: ELTE

A Földközi-tenger feletti vörös zóna a Líbia irányából érkező por miatti optikaimélység-emelkedés. Vörös színű a feljebb mutatott égei partvidék is.

Ez a por érkezik hozzánk is vasárnap hajnaltól. Szerencsés esetben nem mossák ki a front előtti zivatarok a légkörből, és akkor kicsit csökkenti a nagyszemű jégeső veszélyét: a porszemcséken inkább sok kicsi jégszem alakul ki, amelyek estükben el is olvadhatnak, és kisebb kárt okoznak.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek