Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Augusztusi verőfényben a Kárpát-medence

Ekkora területről teljes felbontású képet eddig - leginkább terjedelmi okokból - nem adtunk közre, a Kárpát-medence vasárnap délelőtti felvétele azonban annyira szép, hogy - majd' 4 megabájtos mérete ellenére - a képre kattintva a 250 méteres felbontású változatot láthatják olvasóink, köszönet a lehetőségért a postr üzemeltetőinek! A felvételen a horvát tengerparttól a Kárpátokig majdnem felhőmentes tájat láthatunk, csak a Felvidék északi és keleti részét fedi zárt felhőzet, és az erdélyi hegyek csúcsa környékén láthatunk kialakuló gomolyfelhő-sorozatokat. Az Alföld, a Dunántúl, az Erdélyi-medence, a Keleti-Alpok és Horvátország teljesen zavartalanul mutatja gyönyörű, nyári színeit.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. augusztus 5. Kiterjedése: 880 x 660 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Hidegfront után a Kárpát-medence

A hétvégén több hullámban átvonult hidegfront nyomán jelentősen lehűlt térségünk levegője és megerősödött a nyugatias szél. Vasárnap a gyorsan átrobogó felhőzetből délután elsősorban az ország északi felében hullott záporszerű eső.

Forrás: ELTE

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 15. Kiterjedése: 750 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Felvételünk még a késő délelőtti órákban készült. Bal oldalt, a medence nyugati részét, gyakorlatilag Magyarországot szórványos felhőzet borítja, míg keleten Erdély, északabbra pedig Kárpátalja szinte felhőmentes. Nagyon látványos a Kárpátok keleti gerincei által okozott, párhuzamos gomolyfelhő-sorokból álló felhőutak sorozata: ezek egy-egy helyi zivatart is okoztak: a gomolysorok pedig jól mutatják a nyugatról keletre áramló szél irányát.

0 Tovább

Zivatarok az Északi-középhegységben és a Kárpátokban

Miközben a Kárpát-medencét továbbra is igen meleg levegő tölti ki, térségünk egyes részeit naponta hűsítik a helyenként durva kísérőjelenségekkel: erős széllökésekkel és jégesővel kísért zivatarok. Mai felvételünkön a Kárpát-medence középső és nyugati része felhőtlen (a tájékozódáshoz a Balaton jellegzetes alakú, halványkék foltja szolgál segítségül). A Balaton vonalának meghosszabbításában jobbra feljebb (északkeleti irányban) látható felhőtömb a késő délelőtt a Mátra és a Bükk térségét érintő masszív zivatarrendszer felhőzete, annak is a zivatarfelhő méretét meghaladó kiterjedésű üllője.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 9. Teljes felbontásért klikk a képre!

A felvétel keleti (jobb) szélén látható "kisebb" (azért a valóságban 15-20 kilométer vagy azt meghaladó átmérőjű) fehér foltok a Déli- és Keleti-Kárpátok felett kialakult zivatarfelhők, míg északkeleten, a Kárpátok északi előterében, Ukrajna felett kialakult nagyobb zivatarfelhőt láthatunk.

0 Tovább

Kizöldült Kárpát-medence, felhőgyártó Kárpátok

Az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest jelentősen megváltozott térségünk képe mind a földről, mind pedig a műhold távlatából nézve. A két nagy meleghullámot követően a hó szinte teljesen eltűnt, a lombhullató erdők friss tavaszi zöld színben látszanak. A felhőzet már a nyarat idézi: a Kárpátok láncát nem a havas gerincek, hanem a hegyormok felett már kora délelőtt kialakuló gomolyfelhők jelzik fehér színnel.

Forrás: NASA

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2012. május 10. Kiterjedése: 800 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A Terra műhold áthaladása délelőtt történik. Az alföldi tájakon ilyenkor még épp csak a kisebb gomolyfelhők kialakulása indul meg, mint a kép alján kialakuló felhőutak (gomolyfelhőkből kialakuló sávok, amelyek a szélirányra utalnak) formájában. A magashegységekben azonban sokkal erőteljesebb a felhőképződés: nem véletlen, hogy a hegymászók igyekeznek napkelte körül elérni a csúcsot, hogy még élvezhessék a kilátást, illetve hogy az esetleges komolyabb viharok előtt el tudják hagyni a hegytetőt. A felvételen Erdély összes 1200 méternél magasabb hegyvidékét felhő takarja.

0 Tovább

Kristálytiszta levegőben csillogó havas Kárpátok

Az ünnepi hidegfront tisztára söpörte a Kárpát-medence levegőjének nagy részét, csak a nyugati vidékek látványát zavarja valamennyi magasszintű felhőzet. A felvételt nézve észrevehetjük, hogy a délnyugati vidékeket, Horvátországot és Dunántúlt egyre inkább a zöld szín jellemzi, míg másutt inkább a koratavaszi barna a jellemzó. A Kárpátok magasabb gerinceire ismét havat hozott a front: a Keleti-Kárpátokban a legkiterjedtebb a hótakaró.

Forrás: NASA

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2012. április 10. Kiterjedése: 800 x 550 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Érdemes megfigyelni, hogy a délnyugati tájakon a tölgyeserdők már zöldek, míg a bükkösök, például a Mecsek és a Papuk tetőrégióiban még levél nélküli, barna színüket mutatják.

Forrás: NASA

Az első felvétel nagyítása a Balatontól a horvátországi Papuk-hegységig.

Az északi hegyekben és a Felvidéken még kevés űrből is látható nyoma van a tavasznak, a zöldülés az alábbi nagyításon még csak az Alföldön jelent meg. A kép északnyugati (bal felső) sarkában az Alacsony-Tátra keleti vége, a Királykő havas csúcsa látszik, keletebbre, a barna bükkerdők közt sötétzöld fenyveseket is láthatunk.

Forrás: NASA

Az első felvétel nagyítása a Szepességtől az Alföldig. A Mátra és a Bükk déli előterében látható világos foltok a külszíni lignitfejtések.

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek