Az egy hetes hőségnek hétfőre egy hidegfront vetett, vet véget, előtte azonban délnyugati áramlással nedves levegő érkezett térségünk fölé. A kialakuló viharok sok helyütt pusztító jégveréssel jártak, különösen ott, ahol az igen nagyméretű jég eleinte eső nélkül érkezett. A vasárnap délelőtti képen ilyen felhőtömbök épp nem látszanak, de így is láthatunk látványos zivatarfelhőket és az északnyugatról érkező front felhőzetét is.

A teljes műholdkép átnézetes képe

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. június 23.

A felvételen térségünket Csehországtól (bal felső sarok) Nápolyig (balra lent) és a Fekete-tengerig (jobbra lent) láthatjuk. A Kárpátok ívéből csak a keleti vonulatok fenyveseinek sötétzöldje látszik szinte zavartalanul, a többit többé-kevésbé felhők takarják. A dél-alföldi zivatarunk mérete eltörpül a kép északi részén, Lengyelországban tomboló viharok felhőzetéhez képest. Az ottani, több száz kilométeres felhő nagy része persze a zivatarfelhő tetején kialakuló fátyolfelhő-szerű szerkezet, az üllő. Érdekesség még, hogy az egyik felhőtömb egy majdnem felhőmentes, sötétebb kis folt körül forog - a mérsékelt övi zivatarokban 2006 óta ismert jelenség ez, és bár formája kicsit emlékeztet a trópusi ciklonokéra, az - egyelőre nem ismert - kialakulása nyilvánvalóan teljesen más. Az érkező front jellegzetes ív-felhőzete a kép bal felső részén látható.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. június 23. Teljes felbontásért klikk a képre!

Vasárnap reggel a Kárpát-medencében a Dél-Alföldön láthatunk komolyabb felhőzetet, a medence középső részét az éjszaka átvonult zivatarok üllő-maradványai borítják, okozva csak szórt napsütést. Erdélyben, a Fogarasi-havasok északi előterében láthatunk masszív, már kitört zivatarokhoz tartozó, felülről fényes fehér cellákat.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg: