Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyárak és hóágyúk csinálnak havat

Szombaton hazánk nagy részén felszakadt a napokig tartó zárt ködpaplan, és napfényre került, hogy milyen nyomot hagyott a tájon. Középhegységeinket zúzmara fedi, egyes ipari létesítmények pedig komoly hó- illetve dérfoltot hoztak létre. Az eplényi hóágyú versenyre kelt velük.

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. december 21. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Amint a téli képeinket már megszokhattuk, a fehér hó/zúzmara és a szintén fehér felhőzet elkülönítése az infravörös színsávok valódi színekre színezésével a legkönnyebb. Az alábbi hamis színes képen a hó élénkvörös, a zúzmara és a víz sötétvörös, a felhőzet pedig fehér színt kap.

A fenti felvétel hamis színes változata. A számok mutatják a "mesterséges" hófoltokat: 1=Dunaújváros, 2=Eplény/Olaszfalu, 3=Székesfehérvár, 4=Jobbágyi. Teljes felbontásért klikk a képre!

A számokkal jelölt helyen a friss hó- illetve dérfoltok mesterségesek: ipari üzemek, illetve a bakonyi Eplény esetén a sípálya hóágyúja készítették őket. Az elmúlt heti köd idején a felszín közelében majdnem 100% volt a relatív páratartalom, és ezeken a helyeken a többletgőz kicsapódott a felszínen. Az utolsó képen (alul) viszont egy természetes és szép jelenséget láthatunk: a köd maradványainak kiterjedését a Balaton és a környező hegyek felett/között.

Köd a Balaton környékén

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Az első téli hófirkák: a hétvégi hózáporok csíkjai a tájon

A hétvégén átrobogó hidegfronttal és annak nyomában gyorsan átrobogó hózáporok érkeztek. Ezek felhőzete nemcsak alakjában és kialakulásában hasonlított a nyári zivatarfelhőkre, de több helyen az ég is megdördült. A gyorsan haladó hózáporok viszonylag keskeny sávban hullatták el legtöbbször inkább darából álló csapadékukat, és a barna földek uralta tájon fehér csíkokat húztak.

Terra/MODIS (NASA), 2013. december 7. 10:35 (CET). Teljes felbontásért klikk a képre!

A korábbi telekről már ismert műholdképes probléma: a fehér felhők elkülönítése a fehér havas felszíntől infravörös felvételt kíván. Az alábbi képen az előző felvétel ilyen változatát látjuk: a világos, inkább fehér a felhőzetet, a narancssárga és különösen a vörös színek a hótakarót jelölik.

Az előző felvétel infravörös (hamis színes) változata. Teljes felbontásért klikk a képre!

Szombaton szerencsére nemcsak egy, hanem két hasonló műhold is áthaladt hazánk felett ebben az időben, két óra eltéréssel. A második áthaladás képén egy Budapesttől északra és keletre áthaladó újabb hózápor felhőzete is látható.

Aqua/MODIS (NASA), 2013. december 7. 12:20 (CET). Teljes felbontásért klikk a képre!

A két felvétel egymásra helyezéséből pedig azt vehetjük észre, hogy két óra alatt sok elolvadt már a korábbi csíkok (a hófirkák) széléből, csökkent a fehér sávok szélessége:

A Terra és Aqua áthaladások MODIS-felvételeinek animált képe.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Hótakaró a Szentföldön

A Szentföld vidékét is érintő havazás nem ritka jelenség, átlagosan egyszer minden évben előfordul. Nem is olyan messze északra, Törökország magasföldjein minden télen tartósan megmarad a hótakaró, és egy-egy hideg, nedves front könnyen leválhat erről. A csütörtök reggeli havazás (helyenként hóvihar) Szíria és Jordánia teljes nyugati részét fehér lepellel terítette be.

Forrás: NASA

A Közel-Kelet valós színes kompoziképe csütörtökön.Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2013. január 10. Kiterjedése: 550 x 800 kilométer.

A valós színes felvételeken azonban nem is olyan egyszerű elkülöníteni a fehér hómezőket a szintén fehér felhőzettől. Emiatt a felvétel infravörös tartományban érzékelt képsávjaiból hamis színes felvételt keverünk (alul). Itt a narancsvörös utal a hóra, a fehér a felhőkre, a türkiz pedig a csupasz talajra - általában. Ugyanis a kép nyugati (bal) szélének közepe táján, Izrael és a tenger feletti felhők igen magas szintűek (valószínűleg a havazással zivatar is járt), így tetejük nagyon hideg lévén, szintén vöröses árnyalattal jelenik meg. A kizárólag fehér felhők által körülvett vöröses pamacsok a viharcellák tetejét mutatják.

Forrás: NASA

A Közel-Kelet hamis színes kompoziképe csütörtökön.Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2013. január 10. Kiterjedése: 550 x 800 kilométer.

A felvétel déli széle közelében az egyiptomi Sínai-hegyen, illetve az Akabai-öböl keleti partján egy foltban Szaúd-Arábiában is vörös szín jelenik meg, kisebb hómezőket jelezve.

Ugyanez a helyszín és időpont alulnézetből, Praczer Tamás tolmácsolásában itt.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Dél-alföldi hómezők

Vasárnap este havazást hozó front érte el hazánk nyugati részét. Amint a mostani, hétfő délelőtt készült felvételen láthatjuk, a havazás az Alföldnek csak a déli és nyugati részét érte el; a táj csak a Szolnok-Békéscsaba vonaltól délre fehéredett el. A hómezőkön végigkövethetjük a Tisza és a Maros sötét vonalának jellegzetes futását, a találkozásuknák Szeged városának szürkés foltjával. Északkeleten, ahová a hó nem jutott el, a csupasz földek barna színe uralja a tájat.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. január 7. Kiterjedése: 137 x 137 kilométer. A képre kattintva a tágabb, 500 x 500 kilométeres térség teljes felbontásű felvételét kapod!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Kristálytiszta levegőben csillogó havas Kárpátok

Az ünnepi hidegfront tisztára söpörte a Kárpát-medence levegőjének nagy részét, csak a nyugati vidékek látványát zavarja valamennyi magasszintű felhőzet. A felvételt nézve észrevehetjük, hogy a délnyugati vidékeket, Horvátországot és Dunántúlt egyre inkább a zöld szín jellemzi, míg másutt inkább a koratavaszi barna a jellemzó. A Kárpátok magasabb gerinceire ismét havat hozott a front: a Keleti-Kárpátokban a legkiterjedtebb a hótakaró.

Forrás: NASA

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2012. április 10. Kiterjedése: 800 x 550 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Érdemes megfigyelni, hogy a délnyugati tájakon a tölgyeserdők már zöldek, míg a bükkösök, például a Mecsek és a Papuk tetőrégióiban még levél nélküli, barna színüket mutatják.

Forrás: NASA

Az első felvétel nagyítása a Balatontól a horvátországi Papuk-hegységig.

Az északi hegyekben és a Felvidéken még kevés űrből is látható nyoma van a tavasznak, a zöldülés az alábbi nagyításon még csak az Alföldön jelent meg. A kép északnyugati (bal felső) sarkában az Alacsony-Tátra keleti vége, a Királykő havas csúcsa látszik, keletebbre, a barna bükkerdők közt sötétzöld fenyveseket is láthatunk.

Forrás: NASA

Az első felvétel nagyítása a Szepességtől az Alföldig. A Mátra és a Bükk déli előterében látható világos foltok a külszíni lignitfejtések.

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek