A hétvégén átrobogó hidegfronttal és annak nyomában gyorsan átrobogó hózáporok érkeztek. Ezek felhőzete nemcsak alakjában és kialakulásában hasonlított a nyári zivatarfelhőkre, de több helyen az ég is megdördült. A gyorsan haladó hózáporok viszonylag keskeny sávban hullatták el legtöbbször inkább darából álló csapadékukat, és a barna földek uralta tájon fehér csíkokat húztak.

Terra/MODIS (NASA), 2013. december 7. 10:35 (CET). Teljes felbontásért klikk a képre!

A korábbi telekről már ismert műholdképes probléma: a fehér felhők elkülönítése a fehér havas felszíntől infravörös felvételt kíván. Az alábbi képen az előző felvétel ilyen változatát látjuk: a világos, inkább fehér a felhőzetet, a narancssárga és különösen a vörös színek a hótakarót jelölik.

Az előző felvétel infravörös (hamis színes) változata. Teljes felbontásért klikk a képre!

Szombaton szerencsére nemcsak egy, hanem két hasonló műhold is áthaladt hazánk felett ebben az időben, két óra eltéréssel. A második áthaladás képén egy Budapesttől északra és keletre áthaladó újabb hózápor felhőzete is látható.

Aqua/MODIS (NASA), 2013. december 7. 12:20 (CET). Teljes felbontásért klikk a képre!

A két felvétel egymásra helyezéséből pedig azt vehetjük észre, hogy két óra alatt sok elolvadt már a korábbi csíkok (a hófirkák) széléből, csökkent a fehér sávok szélessége:

A Terra és Aqua áthaladások MODIS-felvételeinek animált képe.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg: