Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Még fagyos a krími koratavasz

Ukrajna déli részén, a Krím-félsziget térségében egyre több helyen olvad el a hó, de még mindig sok jele van a hidegnek, a fagynak. A félsziget legdélebbi részén emelkedő 1500 méter magas hegyvonulatokon még a hó az úr, a Krím keleti (jobb) partjainál fekvő Azovi-tenger jege pedig épp csak elkezdett feltöredezni, de épp a krími partnál még több tíz kilométeres kiterjedésben egyben van. A félszigettől nyugatra is mindenütt befagyva várják az enyhülést a Fekete-tenger parti lagúnái.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 13. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A felvétel érdekeségei még a Krím "nyakánál látható színes, sós tavak, és északabbra, a helyenként még mindig havas vidékkel körülvett, befagyott víztárolók a Dnyeper folyón.

0 Tovább

Ködben Normandia partjai

Miközben a tavaszodó vidékek és a tengeri fitoplankton változatos színvilágot ad mai felvételünknek, a tenger és részben a szárazföld felett vékony, néhány, illetve néhány tíz méter vastag ködfoltok teszik azt különlegessé.

A képen a francia partvidék egy részét, Normandia tájait, és nyugaton (a kép bal oldalán) az Egyesült Királysághoz tartozó Jersey szigetét láthatjuk. Két jellegzetes tölcsértorkolat tagolja a partot: jobbra fent a Szajna, alul-középen pedig a Séline éri el a tengert. A fehér foltokban látható köd igen vékony: a legtöbb helyen épp csak "tapad" a partra, míg a kép bal szélénél ki is lép oda. A Szajna-torkolattól délre egy másik szárazföldi ködfolt pedig szépen kirajzolja egy alacsony dombvonulat nyugati peremét.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 12. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontású változatért klikk a képre!

0 Tovább

Látványos front közelít nyugatról

Ezer kilométert jóval meghaladó hosszúságban és mintegy 4-500 kilométer szélességben nyúlik el Nyugat-Európa felett az a záródó (okklúziós) front, amely az előrejelzések szerint csütörtökön éri el hazánkat és pár fokos melegedést fog okozni. A front egy óriási mérsékelt övi ciklon felhőzetéhez tartozik, ilyenek heti-kétheti rendszerességgel szoktak térségünkbe érkezni, a mostani kompakt felhőzet azonban ritka. A ciklon középpontja Izlandtól (bőven a kép északi, felső végén túl) valamivel északra helyezkedik el.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 7. Kiterjedése: 1750 x 1750 kilométer. Feliratok nélküli, nagyobb felbontású változatért klikk a képre!

A záródó front egy melegfrontból, és az azt utolérő, gyorsabb hidegfrontból áll. Esetünkben a hidegfront csak a Brit-sziget térségében és attól északra észlelhető, az Alpok irányába tartó déli szárnyon a melegfront a domináns, ezért is hoz nekünk melegedést. A melegfront érkező oldalán (a képen a felhősáv jobb és alsó peremén) fátyolhelhőzet jelenik meg először, ez vastagszik folyamatosan, amíg a csapadékot hozó esőrétegfelhők meg nem jelennék és át nem haladnak. A hidegfront hátoldalán, az Atlanti-óceán felett és az Ír-sziget térségében a ciklon hidegszektorának jellegzetes gomolyfelhőit látjuk.

0 Tovább

Erdély még hó alatt, a Maros völgyében jön az olvadás

Miközben a Kárpát-medence középső és nyugati részein elolvadt a hó, Erdély nagy része még fehér lepel alatt van. Nemcsak a Kárpátok gerinceit és a Bihar csúcsait, de az Erdélyi-medence legnagyobb részét még a hó uralja. A felvételen az is látszik, hogy az olvadás ide nyugatról, a Maros völgyén keresztül érkezik, és a folyóvölgyek mentén halad északkeletre és felfelé.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 4. Kiterjedése: 400 x 400 kilométer. Feliratok nélküli teljes felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Hazai olvadás: hó a Kárpátokban, nedves talaj az Alföldön

A tavaszi meleg nyomán hazánkban szinte teljesen elolvadt a hó: az Északi-középhegység legmagasabb csúcsai mellett már csak az Alföld legészakabbi részén, a beregi síkon találjuk a téli csapadék maradványait. A korábbi vastag hóborítás nem múlt el nyomtalanul a Dél-Alföldön sem: a Körös-Maros közén és délebbre, a Bánságban nemcsak a sötétebb talaj, de az olvadás miatti víztelítettség miatt láthatjuk sötétebb színekben a tájat, amelyen a világosabb foltok a településeket jelentik. A Tisza-tó nyílt állóvízi felületeit helyenként még vékony jég borítja.

Forrás: NASA

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2012. március 3. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Feliratok nélküli teljes felbontásért klikk a képre!

A Balaton jege elolvadt, a tó vizén már csak a fitoplankton elterjedése okozta színkülönbségek látszanak.

Forrás: NASA

A fenti kép balatoni kivágata teljes felbontásban.

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek