Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ál-jégárak felhőkből: pillantás Észak-Norvégiára

A természet néha becsapós képeket produkál. Téli cikkeinkben már megmutattuk, hogy a felhőzet és a hótakaró elkülönítése valós színes felvételeken nem mindig egyszerű, hiszen felülről mindkettő fehér. Mostani, Észak-Norvégiát bemutató felvételünkön a tenger felől érkező alacsonyszintű ködréteg tölti ki a kép északi (felső) részén látható völgyrendszert. Az így láthatóvá váló mintázat kísértetiesen emlékeztet a gleccserekkel, jégárakkal kitöltött völgyszerkezetekre. A "csalás" ott lepleződik le, hogy a mostani képen a völgyek magasabb (a képen lefelé eső) részén ér véget a fehér lepel és látszik ki a zöld növényzet, mutatva, hogy bár hűvös az idő, fagyról, pláne jégárakról szó sincs. A völgyek közötti dombhátak tetején ülő kisebb fehér foltok közt viszont van vékony hónyom is.

Forrás: ELTE

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. augusztus 15. Kiterjedése: 275 x 275 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

A Műholdképek blog idén először vesz részt a Goldenblog szavazásán. Szavazatoddal támogathatod a munkánkat, melyet ezúton is tisztelettel megköszönünk.

0 Tovább

Augusztusi verőfényben a Kárpát-medence

Ekkora területről teljes felbontású képet eddig - leginkább terjedelmi okokból - nem adtunk közre, a Kárpát-medence vasárnap délelőtti felvétele azonban annyira szép, hogy - majd' 4 megabájtos mérete ellenére - a képre kattintva a 250 méteres felbontású változatot láthatják olvasóink, köszönet a lehetőségért a postr üzemeltetőinek! A felvételen a horvát tengerparttól a Kárpátokig majdnem felhőmentes tájat láthatunk, csak a Felvidék északi és keleti részét fedi zárt felhőzet, és az erdélyi hegyek csúcsa környékén láthatunk kialakuló gomolyfelhő-sorozatokat. Az Alföld, a Dunántúl, az Erdélyi-medence, a Keleti-Alpok és Horvátország teljesen zavartalanul mutatja gyönyörű, nyári színeit.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. augusztus 5. Kiterjedése: 880 x 660 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Anglia ködgyűrűben

Angliát nem véletlenül nevezik a "ködös Albionnak" is, a köd valóban gyakori időjárási jelenség errefelé. Csütörtöki felvételünkön a sziget déli részét valósággal körbefolyja a vékony ködréteg: a keletről (jobbról) határoló Északi-tenger felől borítja el a partokat a fehér színben látható köd. Különösen látványos, ahogy a kicsapódó párával telített légtömeg "átfolyik" a sziget délkeleti sarkánál az azt Franciaországtól elválasztó Csatornán, déli irányba, nagyjából 40 kilométer hosszú és 10 kilométer széles ködnyelvet hozva létre. Így köszönti az időjárás az olimpiát.

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 26. Kiterjedése: 550 x 550 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Dél-Dalmácia tengerpartja

Sokunk egyik kedvenc nyaralóhelye a horvát tengerpart: képünkön ennek déli részét láthatjuk. A történelmi Dél-Dalmácia határai túlnyúlnak a mai Horvátországon: a most Montenegróhoz tartozó Kotori-öböl (a kép délkeleti, jobb alsó sarkában) vidékét csak Tito Jugoszláviája idején csatolták - akkor még "országon belül" a másik tagköztársasághoz. A felvétel északi részén látható nagyobb szigetek (fentről lefelé): Brač, Hvar és Korčula, az utóbbi kettő közt a keletről benyúló, hosszú Pelješac-félszigettel. A félsziget tövének déli oldalán levő kis szigetsor végénél bújik meg Dubrovnik, a történelmi Raguza, míg a mai Dél-Horvátország legnagyobb városa, Split a Brač szigettől északra levő tengeröböl partján terül el.

A keskeny pertvidéki sáv mögött, az erdővel fedett hegyek nagyrészt már Bosznia-Hercegovinához tartoznak. Itt több helyütt erdőtüzek füstje homályosítja el a tájat, jelezve, hogy a száraz, nyári mediterrán időjárás itt is kedvez fellángolásuknak.

Forrás: ELTE

Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 21. Kiterjedése: 275 x 275 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Délről hozott kedden vihart a miniciklon

Alig kezdett melegedni az idő a hűvösebb hétvége után, váratlan irányból, délről érte el egy viharokat hozó ciklon hazánkat. Felvételünkön a Kárpát-medence és az észak-balkáni térség látható. Keleten (jobbra) a Fekete-tenger kékje látható, míg a kép bal szélén az Adriai- és a Jón-tenger épp csak fel-felsejlik a felhők alatt. A Kárpát-medence a felvétel északnyugati (bal felső) negyedében látszik, déli részén a jól kiugró, fehér színű felhőforgataggal. A spirális felhőrendszer - ciklon - az óramutató járásával ellenkezző irányban forogva délról lepte meg hazánkat egy felhőszakadásokkal és helyenként orkánnal érkező fronttal.

Az Isztambul környéki és bulgáriai felhőutak és hullámfelhők is megérnek egy pillantást (balra lent).

Forrás: ELTE

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 24. Kiterjedése: 1100 x 1100 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek