Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Késői tél a Balti-tengernél is

Európa középső részét napok óta a hó- és most már inkább esőfelhők takarják. Áttekintő képünk felső részén a Balti-tenger látszik (fentről Svédország havas déli része, balra pedig Dánia jellegzetes, felhőktől részben takart alakja ismerhető fel), délen a Földközi-tenger és a Riviéra látszik, miközben délkeleten (jobbra lent) minket a vastag felhőzet takar el:

Európa a hófelhők alatt

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó. Európa középső része március 25-én, 1750 x 1750 kilométer kiterjedésben.

A felhőktől kevésbé érintett területek közül látogassunk el a Balti-tenger mellékére. A part ezen részén ma Lengyelország, Oroszország és Litvánia osztozik. A lengyel partra délről (alulról), hómezőkön át érkezik a Visztula sötétebb csíkja. Északabbra a Hel-félsziget, keletre a világító fehéren befagyott lagúna (régi német nevén: a Frisches Haf). Északabbra, az orosz és litván parton húzódó Kur-turzás és az általa levágott, szintén befagyott lagúna látható. A part mentén már megjelent a fitoplankton, amelynek zöldes árnyalata megfesti és láthatóvá teszi a lassú áramlatokat.

MODIS Balti-tenger 2013. március 25.

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. március 25. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Az orosz meteor felhőcsíkja az űrből

Ritka az ekkora meteor-becsapódás, mint amekkora péntek reggel érte Oroszország uráli területeit. Még ritkább azonban, hogy a jelenség nyomait valamelyik műhold rögzítse. Szerencsére a METEOSAT atlanti-óceáni geostacionárius holdjának negyed óránként készülő nagyfelbontású képének pont a szélén látható a sztratoszférába belépő meteor által okozott felhőcsík.

Forrás: EUMETSAT, Koppenhágai Egyetem

A péntek reggeli oroszországi meteor által húzott sztratoszférikus felhőcsík a METEOSAT műhold felvételén. (c) EUMETSAT, 2013. A teljes képkivágat megtekintéséhez klikk a képre!

A meteor szerencsére lapos szögben érkezett a légkörbe (egyébként a robbanás a felszínhez sokkal közelebb, óriási károkat okozva történt volna). A képet nézve hátulról érkezett, és a világos csíknak hozzánk közelebbi végénél esett olyan apróbb darabokra, amelyek már nem okoztak vízgőzkicsapódást, felhőképződést. A felhőcsík fényesebb a környezeténél, hiszen nagyon magasan, a felszíntől kb. 30-35 kilométerre van, és a kelőben lévő Nap sokkal jobban megvilágítja, mint a (havas) felszínt. A földkorong széle irányában még az árnyék is észrevehető.

A Discovermagazine blog képén a fenti felvétel úgy van torzítva, mintha a felsőcsíkot közel felülről látnánk: mivel azonban az nagyon közel van a műhold horizontjához, a torzítás elég bizonytalan.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Koreai felhőörvény

Bár térségünket hetek óta többé.kevésbé zárt, sűrű felhőzet borítja, most messzebbre megyünk, hogy megnézzünk egy érdekes felhőalakzatot. A felvétel északi (felső) részén a Koreai-félsziget déli szegélye látszik, és ebből az irányból is fúj a szél délre, a Sárga-tenger irányába. A szél irányát gomolyfelhők sorai, úgynevezett felhőutak vagy felhőutcák jelzik, míg a kép közepe táján egy érdekes alakú felhőörvény-minta jelenik meg. A gyors áramlásokban nem ritka ez, a honfitársunkról, Kármán Tódorról elnevezett örvénysor, amely nagyon hasonló - csak teljesen más méretű - mint a repülőgépek szárnyáról leváló örvényrendszer.

[műholdkép] Koreai felőörvény

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2013. január 18. Kiterjedése: 500 x 650 kilométer

A felvétel felső részén, a part közelében a víz türkiz színbe vált át, fitoplankton-virágzás (a behordott iszap és szárazföldi hordalék anyagából táplálkozó egysejtűek tömege) következtében.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

3 Tovább

Hótakaró a Szentföldön

A Szentföld vidékét is érintő havazás nem ritka jelenség, átlagosan egyszer minden évben előfordul. Nem is olyan messze északra, Törökország magasföldjein minden télen tartósan megmarad a hótakaró, és egy-egy hideg, nedves front könnyen leválhat erről. A csütörtök reggeli havazás (helyenként hóvihar) Szíria és Jordánia teljes nyugati részét fehér lepellel terítette be.

Forrás: NASA

A Közel-Kelet valós színes kompoziképe csütörtökön.Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2013. január 10. Kiterjedése: 550 x 800 kilométer.

A valós színes felvételeken azonban nem is olyan egyszerű elkülöníteni a fehér hómezőket a szintén fehér felhőzettől. Emiatt a felvétel infravörös tartományban érzékelt képsávjaiból hamis színes felvételt keverünk (alul). Itt a narancsvörös utal a hóra, a fehér a felhőkre, a türkiz pedig a csupasz talajra - általában. Ugyanis a kép nyugati (bal) szélének közepe táján, Izrael és a tenger feletti felhők igen magas szintűek (valószínűleg a havazással zivatar is járt), így tetejük nagyon hideg lévén, szintén vöröses árnyalattal jelenik meg. A kizárólag fehér felhők által körülvett vöröses pamacsok a viharcellák tetejét mutatják.

Forrás: NASA

A Közel-Kelet hamis színes kompoziképe csütörtökön.Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2013. január 10. Kiterjedése: 550 x 800 kilométer.

A felvétel déli széle közelében az egyiptomi Sínai-hegyen, illetve az Akabai-öböl keleti partján egy foltban Szaúd-Arábiában is vörös szín jelenik meg, kisebb hómezőket jelezve.

Ugyanez a helyszín és időpont alulnézetből, Praczer Tamás tolmácsolásában itt.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Dél-alföldi hómezők

Vasárnap este havazást hozó front érte el hazánk nyugati részét. Amint a mostani, hétfő délelőtt készült felvételen láthatjuk, a havazás az Alföldnek csak a déli és nyugati részét érte el; a táj csak a Szolnok-Békéscsaba vonaltól délre fehéredett el. A hómezőkön végigkövethetjük a Tisza és a Maros sötét vonalának jellegzetes futását, a találkozásuknák Szeged városának szürkés foltjával. Északkeleten, ahová a hó nem jutott el, a csupasz földek barna színe uralja a tájat.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. január 7. Kiterjedése: 137 x 137 kilométer. A képre kattintva a tágabb, 500 x 500 kilométeres térség teljes felbontásű felvételét kapod!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek