Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sivatagi kiruccanás

Amíg térségünkben a hideg és kevésbé hideg, ködös vagy fagyos téli napok váltakoznak, vevőállomásunk vételkörzetének déli részén, a Ráktérítő közelében a sivatag szinte ugyanolyan mint az év többi részében. Felvételünkön Líbia déli részére, a Szaharába látogatunk, ahol a különböző színek és felszínformák eltérő közetanyagot jeleznek.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. december 25. Kiterjedése: 137 x 137 kilométer.

A felvétel keleti (jobb) oldalát a Murzuk-sivatag színes homokfelszíne uralja. A különösen finom homokban a szél változatos és gyorsan változó domborzati formákat hoz létre. A kép nyugati (bal) felének sötétebb területei kőzet-kibukkanásokat jeleznek. Érdemes megfigyelni a száraz, sivatagos vidék e sötétebb foltjaiban megjelenő folyóvízi medernyomokat: bizony a Szahara nem volt mindig olyan száraz mint manapság.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Szilveszteri ködgaléria hazánkról

Bár alulról nézve sokszor a pokolra kívánnánk a ködöt, a műhold távlatából igen szép formákat tud mutatni. A legutóbbi cikkünkben dél-francia folyóvölgyekben folyó ködöt mutattunk be, most azonban "hazajövünk": Szilveszter napján nálunk is érdekes formákat varázsolt a köd tájainkra.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. december 31. Kiterjedése: 500 x 375 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Amint aképen látható, a köd nem töltötte ki a teljes Kárpát-medencét, sőt csak a kisebb részére terjedt ki. Szép formákat láthatunk a Balaton-felvidéken, a Dunakanyarban és Miskolc-Tokaj környékén (nagyítások alább):

Forrás: ELTE

A zalai völgyekből a Balaton felé folyik a köd, vékony csíkban egész a tó keleti partjáig. A Tapolcai-medence tanúhegyei kilógnak a ködből (lásd az alábbi képet):

Forrás: Időkép

Hasonló időjárási helyzetet mutat az Időkép fonyódi webkamerája december 16-án: a ködtenger fölé emelkedő Badacsony, Gulács és Déli-Bakony.

Alul a Budapestet is borító ködmező, a kép közepén a Dunakanyart kitöltő ködfolyam, északi oldalán a Börzsönnyel.

Balra lent a Bükk-hegység, vékony hóval a fennsíkon, balra fent a Gömör-Tornai-érchegység és a Tornai-karszt, jobbra az Eperjes-Tokaji hegylánc (helytelen nevén Zempléni-hegység); déli részén a Tokaji-hegy magányos csúcsa lóg ki a ködtengerből.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Francia folyóvölgyekben folyik a köd

A tél Európa nagy részén nemcsak hideg, de sokszor ködös évszak is. Felvételünkön Franciaország délnyugati része látható, amint a köd érdekes formákba rendeződik. Nem véletlenül: követi a folyóvölgyeket.

Forrás: ELTEForrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. december 6. Kiterjedése: 275 x 275 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A köd ugyanis, a vízhez hasonlóan, "folyik"; tapad a talajhoz, és a száraz levegőhöz képest kicsit nagyobb sűrűsége miatt keresi a "lefolyási irányt". Megtölti a folyóvölgyeket, és lassan lefelé áramlik bennük. Meddig? Ameddig eljut, tehát a "ködhullám" alsó végét meghatározhatja az, hogy mikor indult. Képünkön nem ez a helyzet: a köd elég régen indult, és egészen a tengerig eljutott. Itt azonban mindenképpen vége; a tenger, még az olyan elkeskenyedő tölcsértorkolatok végében is, mint itt a Garonne-öböl, melegebb a szárazföldnél, és ez a pár fokos melegedés gyorsan feloszlatja a ködöt.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Elláttunk Grönlandig

A műholdképeket egy földi vevőállomás nem tudja akármilyen földrajzi területről rögzíteni. Ahogy a műhold elhalad Földünk egy darabja felett és fényképezi azt, az észlelt adatokat valós időben, rádiófrekvencián sugározza, és az képes ezek rögzítésére, akinek a vevőjéből épp látszik a műhold (vagy van átjátszó-műholdja magasabb Föld körüli pályán, de nekünk ilyenünk nincs).

Ennek következtében térségünkről naponta készül felvétel, de a kb. 3000 kilométer sugarú vételkörzet széleiről csak viszonylag ritkán. A 700 kilométer magasságban keringő műhold ilyen távolságból látszik a horizont felett. Grönland épp a vételkörzet határán van. A budapesti vevőállomáson a budai hegyek is árnyékolnak kicsit, ezért csak a sziget keleti partvidéke szokott feltűnni néhány felvételünkön. E képek is legtöbbször a megszokottnál gyengébb felbontásúak (a teljes felbontású kép emiatt "pixeles"), és láthatunk néhány, képhibából eredő világos csíkot is.

Forrás: ELTEForrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. szeptember 27. Kiterjedése: 400 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A felvételen látható partvidék barna dombjain látható fehérség természetesen hó, látványos még a hideg tengervíz felett áramló levegőben kialakuló örvénysorozat is a part előterében - csak tippelem, hogy ez a forma a levegőhöz és nem a vízhez tartozik, de az biztos, hogy nagyon alacsonyan van.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Még nyárias színekben a Kárpát-medence

A szeptember végi indián nyárban a nappalok már rövidebbek az éjszakáknál, de a nappali hőmérsékletek még a nyár végét idézik. Látható változás még nem is vehető észre emiatt a műholdképen látott erdőkön (pár hét, és a sárgába, vörösbe váltó levelek igazi látványosságot fognak jelenteni!), de a mezőgazdasági területek, az alföldek már kezdenek őszi köntösbe öltözni.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. szeptember 26. Kiterjedése: 800 x 650 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Szerda délben csak a Dunántúl északi és a Felvidék nyugati részén zavarta szórványos felhőzet a napsütést és a belátást a műholdról: az Alföld és Erdély szinte teljesen felhőmentes. A nyáron learatott növények helyén a barna tarlók, és a még álló kukorica sárgás színe keveri ki a földek színét, a lombos erdők még zöldek, és a Déli-Kárpátok gerincein a múlt hét közepén hullott hó is elolvadt. Valószínűleg ez az idei év utolsó nyárias képe térségünkről.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek