Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Éles felhő- és ködhatárok a Dunántúlon

Néha felvetődik a kérdés - legutóbb az áthaladt hidegfront hátoldalának műholdképe kapcsán - hogy a természet hogy tud ennyire éles határvonalakat produkálni? Nos, a hogyan messzire vezetne, de hogy a dolod a felhőzetben mennyire gyakori, azt hadd illusztrálja egy vasárnap déli felvétel a Dunántúlról és Szlavóniáról.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. szeptember 23. Kiterjedése: 400 x 400 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A két közepe táján felfedezhetjük a Balatont, északnyugatra (balra föl) a Fertőt is. Épp a Balatonon húzódik keresztül egy alacsony szintű köd- és felhőmező éles határa, a tótól északra, a Kisalföldön pedig egy másiké. Ez utóbbinak keskeny árnyéka is van, így tudható, hogy alacsony felhőrétegről van szó. Délen, Horvátországban és Boszniában is láthatunk hasonlóan éles határokat, amelyek azonban nem egyenesek. Bár nem vagyok meteorológus, e határokat keresztirányú áramlások okozta hirtelen változásoknak tippelném.

0 Tovább

A Temze tölcsértorkolata

Földrajzból úgy tanultuk, hogy az óceánokba ömlő folyóknak az erős árapály miatt tölcsértorkolatuk van. Ennél a dolog kicsit összetettebb, minden torkolat esetén a folyó hordaléktömege és az árapály hordalékelszállítóképessége közti arány dönt; ahol a hordalék domináns, ott delta-, ahol pedig az árapály, ott tölcsértorkolat alakul ki.

A Temze mindenesetre jól felel földrajzból: torkolata jellegzetes tölcsér. Nem véletlen: vízgyűjtője Dél-Anglia egy részére terjed ki és nem igazán nagy, míg a torkolatban 5-7 méteres vízjátékot is kelt az árapály, amely így könnyen kimossa az érkező hordalékot. Felvételünk fő érdekessége pont ez: az apálykor készült képen a hordalék áramlásának belső szerjezete, valóságos "belső folyók" hálózata rajzolódik ki a türkizkék-világosbarna színekből a széles tölcsérben és keleti (jobb oldali) előterében.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. szeptember 22. Kiterjedése: 275 x 275 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Érdekes a felhőzet szerkezete és eloszlása is: a hűvösebb tengerfelszín felett kevesebb a felhő, míg Anglia nagy részét kisebb gomolyfelhők pöttyözik. Anglia keleti partjai, az Északi-tenger és Németalföld felett pedig a hidegfrontok mögötti klasszikus közepes méretű gomolymintázat látszik.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Torinói ködlepel

Érdekes felvételt rögzített vevőállomásunk vasárnap délelőtt Észak-Olaszországról: az Alpok délre nyíló völgyeiből ködfolyamok hömpölyögtek délre a Pó-síkság felé, el is borítva annak egy részét.

Az alpi gerincek nagy részét az éppen átvonuló hidegfront nyomán friss hó borítja (a felvétel északi, vagyis a képen felső felén). Délnyugaton a Ligur-, keleten az Adriai-tenger kékjét látjuk, utóbbit a Pó-deltával. Délkeleten, a jobb alsó sarokban az Appenninek vonulatain átbukó szél irányát mutató fehér pettyek: gomolyfelhők sorozatából álló felhőutak látszanak. A poszt címadó képződménye a Nyugati-Alpokból érkező fehér ködmező. Érdemes a teljes felbontású képen megnézni, ahogy a köd kitölti a völgyeket, és lassan a síkság felé sodródva ellepi Aosta vidékét és a Pó-síkság felső, Torinó körüli területeit, Felső-Piemontot is.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. szeptember 16. Kiterjedése: 500 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Vonul a front...

...közepes termés, nem hajózható - zenésíti meg az LGT a rádióhíreket, mi viszont az űrből látjuk a hazánk nagy része felett szerda éjjel és csütörtökön átvonuló "évszakváltó" hidegfront markáns felhőzetét. Nem kicsi a műholdkép által bemutatott terület: Szardíniától (bal alsó sarok) Isztambulig (jobb alsó sarok), Hamburgtól (bal felső sarok) Fehéroroszországig (jobb felső sarok) mutatja térségünket. A látványos fehér sáv, amely a felvétel közepén, majdnem észak-déli irányban végighúzódik a régión, az maga a front: felhőzete 4-500 kilométer széles. Előtte (keletre, a képen jobbra) még meleg, nyárias az idő - középtájt kilóg jobbra a Kárpátok ívének erdélyi része, ott is kellemes idő volt -, míg áthaladása után, a felhők nyugat (jobb) oldalán már ősziesre váltott az időjárás.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó. Kiterjedése: 1750 x 1750 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Nyugatról párásodunk: kondenzcsíkokból fátyolfelhők a Dunántúlon

Hazánk és a Kárpát-medence középső és keleti részén verőfényes nyári idő és hőség uralkodik. Nyugatról a magasban párásabb levegő érkezik, a Kárpátok északi oldalát már ostromolják a felhők. A párásabb levegő miatt a Dunántúl alig látszik; itt a kondenzcsíkokból is fátyolfelhők keletkeznek: a repülőgépek utazómagassága a cirrusznak is nevezett fátyolfelhők jellemző magasságában van. A nyugati-délnyugati légáramlás a pára egy részét Ukrajna irányából kifújja (halvány csík a felvétel jobb felső sarka felé).

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. szeptember 3. Kiterjedése: 800 * 625 kilométer, a kis ferde fehér csíkok képhibák. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

A Műholdképek blog idén először vesz részt a Goldenblog szavazásán. Szavazatoddal támogathatod a munkánkat, melyet ezúton is tisztelettel megköszönünk.

1 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek