Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Anglia ködgyűrűben

Angliát nem véletlenül nevezik a "ködös Albionnak" is, a köd valóban gyakori időjárási jelenség errefelé. Csütörtöki felvételünkön a sziget déli részét valósággal körbefolyja a vékony ködréteg: a keletről (jobbról) határoló Északi-tenger felől borítja el a partokat a fehér színben látható köd. Különösen látványos, ahogy a kicsapódó párával telített légtömeg "átfolyik" a sziget délkeleti sarkánál az azt Franciaországtól elválasztó Csatornán, déli irányba, nagyjából 40 kilométer hosszú és 10 kilométer széles ködnyelvet hozva létre. Így köszönti az időjárás az olimpiát.

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 26. Kiterjedése: 550 x 550 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Dél-Dalmácia tengerpartja

Sokunk egyik kedvenc nyaralóhelye a horvát tengerpart: képünkön ennek déli részét láthatjuk. A történelmi Dél-Dalmácia határai túlnyúlnak a mai Horvátországon: a most Montenegróhoz tartozó Kotori-öböl (a kép délkeleti, jobb alsó sarkában) vidékét csak Tito Jugoszláviája idején csatolták - akkor még "országon belül" a másik tagköztársasághoz. A felvétel északi részén látható nagyobb szigetek (fentről lefelé): Brač, Hvar és Korčula, az utóbbi kettő közt a keletről benyúló, hosszú Pelješac-félszigettel. A félsziget tövének déli oldalán levő kis szigetsor végénél bújik meg Dubrovnik, a történelmi Raguza, míg a mai Dél-Horvátország legnagyobb városa, Split a Brač szigettől északra levő tengeröböl partján terül el.

A keskeny pertvidéki sáv mögött, az erdővel fedett hegyek nagyrészt már Bosznia-Hercegovinához tartoznak. Itt több helyütt erdőtüzek füstje homályosítja el a tájat, jelezve, hogy a száraz, nyári mediterrán időjárás itt is kedvez fellángolásuknak.

Forrás: ELTE

Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 21. Kiterjedése: 275 x 275 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Délről hozott kedden vihart a miniciklon

Alig kezdett melegedni az idő a hűvösebb hétvége után, váratlan irányból, délről érte el egy viharokat hozó ciklon hazánkat. Felvételünkön a Kárpát-medence és az észak-balkáni térség látható. Keleten (jobbra) a Fekete-tenger kékje látható, míg a kép bal szélén az Adriai- és a Jón-tenger épp csak fel-felsejlik a felhők alatt. A Kárpát-medence a felvétel északnyugati (bal felső) negyedében látszik, déli részén a jól kiugró, fehér színű felhőforgataggal. A spirális felhőrendszer - ciklon - az óramutató járásával ellenkezző irányban forogva délról lepte meg hazánkat egy felhőszakadásokkal és helyenként orkánnal érkező fronttal.

Az Isztambul környéki és bulgáriai felhőutak és hullámfelhők is megérnek egy pillantást (balra lent).

Forrás: ELTE

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. július 24. Kiterjedése: 1100 x 1100 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Erdőtűz, most a Pireneusokban

Tegnapi, a pénteki dél-portugáliai bozóttüzet mutató bejegyzésünk után most a Pireneusok keleti részére, Katalóniába látogatunk, egy hasonló esemény kapcsán. A halálos áldozatokat is követelő tűz részleteiről az [origo] cikkében találhatunk részleteket, a műhold távlatából pedig azt láthatjuk, az erdőtüzek veszélyessége nem feltétlenül áll arányban a műholdkép látványosságával. De miért is?

Forrás: NASA

Forrás: Aqua/MODIS, NASA, 2012. július 23. Kiterjedése: 550 x 500 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Képünk a Pireneusok környékét mutatja, alul Spanyol-, felül, északon, Franciaországgal. Nyugaton az Atlanti-óceán, keleten a Földközi-tenger kékje látszik, délkeleten (jobbra lent) a Baleári-szigetekkel. A tűz füstje, halványkék szalagként a Pireneusok földközi-tengeri végén látszik, elsősorban a tenger felett.

De miért marad el a látvány a portugál esetétől? A tüzek esetében, a 250 méter felbontású MODIS-képeken, a füst az, ami látszik, maga a tűz ritkán válik észrevehetővé, hiszen legtöbbször több, kisebb kiterjedésű tűzfészekből áll, és ezek nem érik el a képpontok méretét az űrfotón. A füst viszont, mint esetünkben, 50-60 kilométerrel, de látványosabb esetben több száz kilométerre is eltávolodhat a tűzfészektől, és ez az, amit láthatunk a műholdfelvételen - ha. Ha nem takarja felhő, és ha a háttértől, a felszíntől lényegesen eltér a színe és mintázata. Igazából az erdőtüzek füstje a felhőtlen tenger felett látszik szépen: a mostani képen is így láthatjuk. A tűz tényleges veszélyességét persze nem ez mutatja, hanem hogy hol, a lakott területekhez milyen közel pattan ki.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Bozóttűz: több száz kilométeres füstzászló

Az Európa déli részét nyár közepén uraló szárazság az erdő- és bozóttüzek fellángolásának időszaka. A kiszáradt növényzet és a forró idő nagyon megnehezítik az oltást. Felvételünkön a Pireneusi-félsziget délnyugati részét látjuk a Gibraltári-szorossal, délen a már Afrikában elterülő Marokkóval, a szoros északi oldalán Spanyolországgal, és - balre fent - Portugáliával. Portugália legdélebbi részének hegyoldalain lobbant fel az a bozóttűz, amelynek füstje több száz kilométeren át sodródik az Atlanti-óceán fölött, a kép nyugati (bal) oldalán. További érdekesség a kép legdélebbi részén az óceán felett a marokkói partokhoz "tapadó" kis kiterjedésű és vékony tengeri ködfolt.

Forrás: ELTE Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. jűlius 20. Kiterjedése: 550 x 550 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek