Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyárak és hóágyúk csinálnak havat

Szombaton hazánk nagy részén felszakadt a napokig tartó zárt ködpaplan, és napfényre került, hogy milyen nyomot hagyott a tájon. Középhegységeinket zúzmara fedi, egyes ipari létesítmények pedig komoly hó- illetve dérfoltot hoztak létre. Az eplényi hóágyú versenyre kelt velük.

Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. december 21. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Amint a téli képeinket már megszokhattuk, a fehér hó/zúzmara és a szintén fehér felhőzet elkülönítése az infravörös színsávok valódi színekre színezésével a legkönnyebb. Az alábbi hamis színes képen a hó élénkvörös, a zúzmara és a víz sötétvörös, a felhőzet pedig fehér színt kap.

A fenti felvétel hamis színes változata. A számok mutatják a "mesterséges" hófoltokat: 1=Dunaújváros, 2=Eplény/Olaszfalu, 3=Székesfehérvár, 4=Jobbágyi. Teljes felbontásért klikk a képre!

A számokkal jelölt helyen a friss hó- illetve dérfoltok mesterségesek: ipari üzemek, illetve a bakonyi Eplény esetén a sípálya hóágyúja készítették őket. Az elmúlt heti köd idején a felszín közelében majdnem 100% volt a relatív páratartalom, és ezeken a helyeken a többletgőz kicsapódott a felszínen. Az utolsó képen (alul) viszont egy természetes és szép jelenséget láthatunk: a köd maradványainak kiterjedését a Balaton és a környező hegyek felett/között.

Köd a Balaton környékén

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Az első téli hófirkák: a hétvégi hózáporok csíkjai a tájon

A hétvégén átrobogó hidegfronttal és annak nyomában gyorsan átrobogó hózáporok érkeztek. Ezek felhőzete nemcsak alakjában és kialakulásában hasonlított a nyári zivatarfelhőkre, de több helyen az ég is megdördült. A gyorsan haladó hózáporok viszonylag keskeny sávban hullatták el legtöbbször inkább darából álló csapadékukat, és a barna földek uralta tájon fehér csíkokat húztak.

Terra/MODIS (NASA), 2013. december 7. 10:35 (CET). Teljes felbontásért klikk a képre!

A korábbi telekről már ismert műholdképes probléma: a fehér felhők elkülönítése a fehér havas felszíntől infravörös felvételt kíván. Az alábbi képen az előző felvétel ilyen változatát látjuk: a világos, inkább fehér a felhőzetet, a narancssárga és különösen a vörös színek a hótakarót jelölik.

Az előző felvétel infravörös (hamis színes) változata. Teljes felbontásért klikk a képre!

Szombaton szerencsére nemcsak egy, hanem két hasonló műhold is áthaladt hazánk felett ebben az időben, két óra eltéréssel. A második áthaladás képén egy Budapesttől északra és keletre áthaladó újabb hózápor felhőzete is látható.

Aqua/MODIS (NASA), 2013. december 7. 12:20 (CET). Teljes felbontásért klikk a képre!

A két felvétel egymásra helyezéséből pedig azt vehetjük észre, hogy két óra alatt sok elolvadt már a korábbi csíkok (a hófirkák) széléből, csökkent a fehér sávok szélessége:

A Terra és Aqua áthaladások MODIS-felvételeinek animált képe.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

A hétvégi zivatarok és a közeledő hidegfront

Az egy hetes hőségnek hétfőre egy hidegfront vetett, vet véget, előtte azonban délnyugati áramlással nedves levegő érkezett térségünk fölé. A kialakuló viharok sok helyütt pusztító jégveréssel jártak, különösen ott, ahol az igen nagyméretű jég eleinte eső nélkül érkezett. A vasárnap délelőtti képen ilyen felhőtömbök épp nem látszanak, de így is láthatunk látványos zivatarfelhőket és az északnyugatról érkező front felhőzetét is.

A teljes műholdkép átnézetes képe

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. június 23.

A felvételen térségünket Csehországtól (bal felső sarok) Nápolyig (balra lent) és a Fekete-tengerig (jobbra lent) láthatjuk. A Kárpátok ívéből csak a keleti vonulatok fenyveseinek sötétzöldje látszik szinte zavartalanul, a többit többé-kevésbé felhők takarják. A dél-alföldi zivatarunk mérete eltörpül a kép északi részén, Lengyelországban tomboló viharok felhőzetéhez képest. Az ottani, több száz kilométeres felhő nagy része persze a zivatarfelhő tetején kialakuló fátyolfelhő-szerű szerkezet, az üllő. Érdekesség még, hogy az egyik felhőtömb egy majdnem felhőmentes, sötétebb kis folt körül forog - a mérsékelt övi zivatarokban 2006 óta ismert jelenség ez, és bár formája kicsit emlékeztet a trópusi ciklonokéra, az - egyelőre nem ismert - kialakulása nyilvánvalóan teljesen más. Az érkező front jellegzetes ív-felhőzete a kép bal felső részén látható.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. június 23. Teljes felbontásért klikk a képre!

Vasárnap reggel a Kárpát-medencében a Dél-Alföldön láthatunk komolyabb felhőzetet, a medence középső részét az éjszaka átvonult zivatarok üllő-maradványai borítják, okozva csak szórt napsütést. Erdélyben, a Fogarasi-havasok északi előterében láthatunk masszív, már kitört zivatarokhoz tartozó, felülről fényes fehér cellákat.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Tavasz már a műholdról is

Későn jött a tavasz, de a melegedés annál intenzívebb. Szombaton már szép, napos időt élvezhettünk, helyenként igazi nyárias zivatarokkal. A hazánkat mutató műholdképen a Balaton türkizkék formáját találhatjuk meg legkönnyebben a bal alsó sarok táján, jobbra a Duna paksi kanyarulatpárja, közöttük pedig a megáradt Sárvíz és Nádor-csatorna egyenes, sötét vonala húzódik. A felvétel északi (felső) részén látható felhő az a zivatarsáv, amely a délutáni órákban végigsöpört az Északi-középhegység térségén. A tavasz legnyilvánvalóbb jele azonban az eddig csupasz barna vagy épp havas földek zöldülése, amely főleg a kép déli részén már a műholdkép jellemző színét is megadja.

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. április 13. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Dél-alföldi hómezők

Vasárnap este havazást hozó front érte el hazánk nyugati részét. Amint a mostani, hétfő délelőtt készült felvételen láthatjuk, a havazás az Alföldnek csak a déli és nyugati részét érte el; a táj csak a Szolnok-Békéscsaba vonaltól délre fehéredett el. A hómezőkön végigkövethetjük a Tisza és a Maros sötét vonalának jellegzetes futását, a találkozásuknák Szeged városának szürkés foltjával. Északkeleten, ahová a hó nem jutott el, a csupasz földek barna színe uralja a tájat.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. január 7. Kiterjedése: 137 x 137 kilométer. A képre kattintva a tágabb, 500 x 500 kilométeres térség teljes felbontásű felvételét kapod!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek