Bár alulról nézve sokszor a pokolra kívánnánk a ködöt, a műhold távlatából igen szép formákat tud mutatni. A legutóbbi cikkünkben dél-francia folyóvölgyekben folyó ködöt mutattunk be, most azonban "hazajövünk": Szilveszter napján nálunk is érdekes formákat varázsolt a köd tájainkra.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. december 31. Kiterjedése: 500 x 375 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Amint aképen látható, a köd nem töltötte ki a teljes Kárpát-medencét, sőt csak a kisebb részére terjedt ki. Szép formákat láthatunk a Balaton-felvidéken, a Dunakanyarban és Miskolc-Tokaj környékén (nagyítások alább):

Forrás: ELTE

A zalai völgyekből a Balaton felé folyik a köd, vékony csíkban egész a tó keleti partjáig. A Tapolcai-medence tanúhegyei kilógnak a ködből (lásd az alábbi képet):

Forrás: Időkép

Hasonló időjárási helyzetet mutat az Időkép fonyódi webkamerája december 16-án: a ködtenger fölé emelkedő Badacsony, Gulács és Déli-Bakony.

Alul a Budapestet is borító ködmező, a kép közepén a Dunakanyart kitöltő ködfolyam, északi oldalán a Börzsönnyel.

Balra lent a Bükk-hegység, vékony hóval a fennsíkon, balra fent a Gömör-Tornai-érchegység és a Tornai-karszt, jobbra az Eperjes-Tokaji hegylánc (helytelen nevén Zempléni-hegység); déli részén a Tokaji-hegy magányos csúcsa lóg ki a ködtengerből.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg: