Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Koreai felhőörvény

Bár térségünket hetek óta többé.kevésbé zárt, sűrű felhőzet borítja, most messzebbre megyünk, hogy megnézzünk egy érdekes felhőalakzatot. A felvétel északi (felső) részén a Koreai-félsziget déli szegélye látszik, és ebből az irányból is fúj a szél délre, a Sárga-tenger irányába. A szél irányát gomolyfelhők sorai, úgynevezett felhőutak vagy felhőutcák jelzik, míg a kép közepe táján egy érdekes alakú felhőörvény-minta jelenik meg. A gyors áramlásokban nem ritka ez, a honfitársunkról, Kármán Tódorról elnevezett örvénysor, amely nagyon hasonló - csak teljesen más méretű - mint a repülőgépek szárnyáról leváló örvényrendszer.

[műholdkép] Koreai felőörvény

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2013. január 18. Kiterjedése: 500 x 650 kilométer

A felvétel felső részén, a part közelében a víz türkiz színbe vált át, fitoplankton-virágzás (a behordott iszap és szárazföldi hordalék anyagából táplálkozó egysejtűek tömege) következtében.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

3 Tovább

Hótakaró a Szentföldön

A Szentföld vidékét is érintő havazás nem ritka jelenség, átlagosan egyszer minden évben előfordul. Nem is olyan messze északra, Törökország magasföldjein minden télen tartósan megmarad a hótakaró, és egy-egy hideg, nedves front könnyen leválhat erről. A csütörtök reggeli havazás (helyenként hóvihar) Szíria és Jordánia teljes nyugati részét fehér lepellel terítette be.

Forrás: NASA

A Közel-Kelet valós színes kompoziképe csütörtökön.Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2013. január 10. Kiterjedése: 550 x 800 kilométer.

A valós színes felvételeken azonban nem is olyan egyszerű elkülöníteni a fehér hómezőket a szintén fehér felhőzettől. Emiatt a felvétel infravörös tartományban érzékelt képsávjaiból hamis színes felvételt keverünk (alul). Itt a narancsvörös utal a hóra, a fehér a felhőkre, a türkiz pedig a csupasz talajra - általában. Ugyanis a kép nyugati (bal) szélének közepe táján, Izrael és a tenger feletti felhők igen magas szintűek (valószínűleg a havazással zivatar is járt), így tetejük nagyon hideg lévén, szintén vöröses árnyalattal jelenik meg. A kizárólag fehér felhők által körülvett vöröses pamacsok a viharcellák tetejét mutatják.

Forrás: NASA

A Közel-Kelet hamis színes kompoziképe csütörtökön.Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2013. január 10. Kiterjedése: 550 x 800 kilométer.

A felvétel déli széle közelében az egyiptomi Sínai-hegyen, illetve az Akabai-öböl keleti partján egy foltban Szaúd-Arábiában is vörös szín jelenik meg, kisebb hómezőket jelezve.

Ugyanez a helyszín és időpont alulnézetből, Praczer Tamás tolmácsolásában itt.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Dél-alföldi hómezők

Vasárnap este havazást hozó front érte el hazánk nyugati részét. Amint a mostani, hétfő délelőtt készült felvételen láthatjuk, a havazás az Alföldnek csak a déli és nyugati részét érte el; a táj csak a Szolnok-Békéscsaba vonaltól délre fehéredett el. A hómezőkön végigkövethetjük a Tisza és a Maros sötét vonalának jellegzetes futását, a találkozásuknák Szeged városának szürkés foltjával. Északkeleten, ahová a hó nem jutott el, a csupasz földek barna színe uralja a tájat.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2013. január 7. Kiterjedése: 137 x 137 kilométer. A képre kattintva a tágabb, 500 x 500 kilométeres térség teljes felbontásű felvételét kapod!

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Sivatagi kiruccanás

Amíg térségünkben a hideg és kevésbé hideg, ködös vagy fagyos téli napok váltakoznak, vevőállomásunk vételkörzetének déli részén, a Ráktérítő közelében a sivatag szinte ugyanolyan mint az év többi részében. Felvételünkön Líbia déli részére, a Szaharába látogatunk, ahol a különböző színek és felszínformák eltérő közetanyagot jeleznek.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. december 25. Kiterjedése: 137 x 137 kilométer.

A felvétel keleti (jobb) oldalát a Murzuk-sivatag színes homokfelszíne uralja. A különösen finom homokban a szél változatos és gyorsan változó domborzati formákat hoz létre. A kép nyugati (bal) felének sötétebb területei kőzet-kibukkanásokat jeleznek. Érdemes megfigyelni a száraz, sivatagos vidék e sötétebb foltjaiban megjelenő folyóvízi medernyomokat: bizony a Szahara nem volt mindig olyan száraz mint manapság.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Szilveszteri ködgaléria hazánkról

Bár alulról nézve sokszor a pokolra kívánnánk a ködöt, a műhold távlatából igen szép formákat tud mutatni. A legutóbbi cikkünkben dél-francia folyóvölgyekben folyó ködöt mutattunk be, most azonban "hazajövünk": Szilveszter napján nálunk is érdekes formákat varázsolt a köd tájainkra.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. december 31. Kiterjedése: 500 x 375 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Amint aképen látható, a köd nem töltötte ki a teljes Kárpát-medencét, sőt csak a kisebb részére terjedt ki. Szép formákat láthatunk a Balaton-felvidéken, a Dunakanyarban és Miskolc-Tokaj környékén (nagyítások alább):

Forrás: ELTE

A zalai völgyekből a Balaton felé folyik a köd, vékony csíkban egész a tó keleti partjáig. A Tapolcai-medence tanúhegyei kilógnak a ködből (lásd az alábbi képet):

Forrás: Időkép

Hasonló időjárási helyzetet mutat az Időkép fonyódi webkamerája december 16-án: a ködtenger fölé emelkedő Badacsony, Gulács és Déli-Bakony.

Alul a Budapestet is borító ködmező, a kép közepén a Dunakanyart kitöltő ködfolyam, északi oldalán a Börzsönnyel.

Balra lent a Bükk-hegység, vékony hóval a fennsíkon, balra fent a Gömör-Tornai-érchegység és a Tornai-karszt, jobbra az Eperjes-Tokaji hegylánc (helytelen nevén Zempléni-hegység); déli részén a Tokaji-hegy magányos csúcsa lóg ki a ködtengerből.

Csatlakozz a Műholdképek Facebook-csoportjához, és azonnal láthatod, ha új kép jelenik meg:

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek